Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 03. 2021. 10:22 >> 10:23
8

MEDOJEVIĆ PORUČIO

Vukšić i Krivokapić krivi za curenje podataka

Lider PzP-a Nebojša Medojević smatra da je za odavanje tajnih podataka direktno odgovoran direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), dok objektivnu odgovornost ima i predsjednik Vlade Crne Gore.

Medojević navodi da je "za dekonspiraciju tajnih podataka strane države od strane ANB-a odgovoran isključivo direktor", što je, dalje pojašnjava, vrlo jasno definisano u Zakonu o ANB.

Lider PzP-a citira član 26 zakona koji kaže da direktor Agencije ima ovlašćenja da se "stara o zaštiti podataka, sredstava, metoda i izvora podataka od neovlašćenog pristupa".

"Imajući u vidi da direktor ANB-a za svoj rad i rad ANB-a odgovara Vladi Crne Gore, objektivnu odgovornost ima i Vlada i premijer Zdravko Krivokapić", rekao je Medojević.

Kako je kazao, član 25 kaže da je "Direktor Agencije za svoj rad i rad Agencije odgovoran Vladi", te da "Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati".

"Rad Agencije je bez suštinske kontrole jer Vlada još nije imenovala Generalnog inspektora ANB-a, a premijer javno traži hapšenje poslanika članova Odbora za odbranu i bezbjednost koji je Ustavom ovlašćen da obavlja civilnu demokratsku kontrolu vojske i službi bezbjednosti. Nastavlja se opasna tendencija Vlade Krivokapića ka netransparentnom radu, diskrecionim odluka i ignorisanje mehanizama kontrole", kaže Medojević.

Ministarstvo finansija, dalje ističe, veoma široko koristi mogućnost klasifikovanja dokumenata nekim stepenom tajnosti.

"Čak i za dokumenta koja po svojoj prirodi i sadržaju moraju biti javni i dostupni, kao što su Ugovori države sa investicionim bankama koje su bile aranžeri emisije državnih obveznica i sl. Direktor Agencije ima direktnu odgovornost za curenje tajnih informacija stranih država, posebno jer je prethodno upozoren. Može se, dakle, govoriti ili o apsolutnom nepoznavanju načina funkcionisanja ANB-a i upravljanja tajnim podacima ili o namjeri da se nanese šteta i ANB-u i državi Crnoj Gori", kazao je Medojević.

Napominje da je v.d. direktora Dejan Vukšić "po zakonu odgovaran za čuvanje tajnih podataka i rad Agencije i treba da odmah bude smijenjen, a tužilaštvo da otvori krivičnu istragu".

"Posebno imajući u vidu postojanja mogućih motiva za ovaj težak propust u radu, koji može da dovede do kompromitacije velikih međunarodnih operacija partnerskih službi", saopštio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније