Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 03. 2021. 22:13 >> 23:58
2

MEDOKS

"Vlada da vidi kako da primijeni mišljenje VK"

Ambasadorka Velike Britanije smatra Karen Medoks smatra da mišljenje Venecijanske komisije o setu crnogorskih pravosudnih zakona, daje dobre smjernice koje Vlada Crne Gore treba da uvaži kako bi zemlja nastavila put ka EU.

"Na Vladi i zvaničnicima je da analiziraju dostavljene savjete i da vide kako ih mogu primijeniti na način koji je politički prihvatljiv, ali ih i dalje zadržava na putu ka EU", ocijenila je Medoks, gostujući u emisiji "Fokus" RTCG.

Velika Britanija je zainteresovana za stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana, kaže ambasadorka, i zato daje podršku Crnoj Gori kao susjedu EU. I Crna Gora je, kako smatra, voljna da nastavi putem evropskih integracija.

"Nova Vlada u Crnoj Gori ima iza sebe tek nešto više od 100 dana rada. Vidim da su izrazili posvećenost članstvu u NATO-u i pristupanju EU, ali o njihovom radu možemo suditi samo o konkretnim koracima koje preduzmu", ocijenila je Medoks i dodaje:

"Ovdje nijesmo da budemo na nečijoj strani, već prosto želimo da podržimo Vladu na putu dostizanja evropskih standarda koje građani Crne Gore očekuju".

Kad je riječ o pristupanju EU, navodi, Crna Gora posjeduje dobar i sveobuhvatan okvir za dostizanje međunarodnih standarda u nizu oblasti, kako bi se obezbijedila stabilnost i brojne reforme.

Izgradnja institucija srž stabilnosti

Usvajanje tih standarda omogućava izgradnju institucija, što je srž stabilnosti u bilo kojoj državi, kaže ambasadorka. 

"Bez obzira ko je na vlasti, ukoliko se bude pratio taj obrazac, ta mapa puta, ta Vlada će moći da približi zemlju EU", ocijenila je Medoks.

Velika Britanija podržava put Crne Gore ka EU, iako je napustila Uniju, jer ima bogato iskustvo i znanje u dostizanju svih standarda. 

"Vjerujem da EU mora da dijeli naše viđenje da postoji korist u pridruživanju Crne Gore i da je potrebno da pruži podršku u tom procesu", ocijenila je Medoks koja tvrdi da EU ima iskrenu želju i volju da sarađuje sa Podgoricom.

Akcenat na borbi protiv organizovanog kriminala

Britanska vlada blisko sarađuje sa crnogorskom na nizu pitanja, u cilju jačanja pravosuđa, kao i drugim oblastima.

"Tu je borba protiv organizovanog kriminala, oblast za koju smo posebno zainteresovani, posebno ovdje u ambasadi u Podgorici. Povećali smo i broj zaposlenih nedavno kako bismo konkretno mogli da osnažimo saradnju sa organima reda i zakona kako bismo ih podržali u toj borbi", ocijenila je ona.

Nikšićki izbori bili važni i regionu

Govoreći o nedavno održanim nikšićkim izborima, ona kaže da je britanskoj ambasadi bilo jasno da će oni, iako je riječ o lokalnim izborima, imati izuzetan uticaj na svakog političara i partiju u Crnoj Gori, ali i u regionu.

Podsjetila da su posmatrači na nikšićkim izborima primijetili određene neregularnosti. 

"Ne planiramo da vršimo monitoring ili praćenje svih lokalnih izbora, ali ako vidimo da postoje slični navodi o drugim izborima u smislu očekivanja miješanja spoljnih aktera, trebalo bi razmotriti i naše dalje učešće u ovakvim posmatranjima", poručila je Medoks.

Podsjetila je da je stav Britanije da NATO mora biti odlučniji da se suprostavi miješanju Rusije.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније