Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

25. 03. 2021. 06:34 >> 23:35
26

MARIĆ

Popis se pretvara u bitku za procente

Analitičar Boris Marić ocijenio je da bi popis stanovništva trebalo da predstavlja sredstvo za određivanje razvojnih pravaca, te da pokaže loše i dobre tendencije. U SNP-u smatraju da se popis apsolutno mora održati ove godine. Vjeruju i da će to biti jedan od najslobodnijih i najdemokratskijih popisa koji su ikad održani u Crnoj Gori.

Marić za Dan ističe da popis može dati indikatore potrebne za usmjeravanje javnih politika i određivanje prioriteta.

"Pitanje je da li treba izostaviti nacionalno izjašnjavanje na popisu, jer to pitanje dobrim dijelom zamagljuje pravu suštinu popisa. Sam popis se pretvara u kampanju i takmičenje za procente, i možda je to do sada i imalo nekog osnova, ali držim da je to zatezanje na nacionalnom pitanju postalo krajnje kontraproduktivno", rekao je Marić za Dan.

Na taj način, kako je istakao, popis se zloupotrebljava u političke svrhe.

"Popis nije mjesto za političke igre, već metod koji treba da nam da presjek naših realnih društvenih parametara", kazao je Marić.

Sa druge strane, lider SNP-a Vladimir Joković kaže da je jako važno da građani znaju da kad dođe do popisa, da se na njemu mogu i trebaju izjasniti po svakom pitanju slobodno i bez ikakvih pritisaka.

"Takođe sam mišljenja da pri popisu stanovništva treba postaviti sva pitanja koja su i inače postavljana, kako bismo znali i imali relevantne podatke o svim aktuelnim temama u Crnoj Gori. Oni koji žele da se neka pitanja izbace iz budućeg popisa (poput izjašnjavanja o jeziku i religijskoj i nacionalnoj pripadnosti), vjerovatno to rade jer znaju da su možda falsifikovali ili vršili pritisak na određenu populaciju da se po pojedinim pitanjima drugačije pišu nego što se objektivno osjećaju", kazao je Joković.

Podsjećamo, Centar za demokratsku tranziciju ranije je predložio da se iz popisnih pitanja ukloni izjašnjavanje o jeziku, naciji i vjerskoj pripadnosti, što je naišlo na osudu dijela javnosti.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније