Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nova M ]

26. 03. 2021. 18:08   >>  18:09 4

PICULA

Obavještajnim službama potrebni kompetentni ljudi

Odavanje tajnih podataka na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu ozbiljan je propust i nedopustiv incident koji može poljuljati povjerenje u našu zemlju, ocijenio je za NOVU M izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Očekuje, kaže, da se istraga sprovede do kraja i da se odgovorni adekvatno sankcionišu. Govoreći o tužilačkim zakonima, Picula navodi da mišljenje Venecijanske komisije koje je negativno, nije obavezujuće ali jeste relevantno i može uticati na tok pregovora sa EU.

"Obavještajne službe i sigurnosni sektor u svakoj zemlji su izuzetno osjetljivi i bitni, i zato je potrebno na visokim funkcijama u tim resorima imati kompetentne ali i ljude od povjerenja", poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula za NOVU M, komentarišući odavanje tajnih podataka na sjednici Odbora za bezbjednost i odrbanu od strane aktuelnog šefa ANB-a Dejana Vukšića.

Iako ne samo zbog slučaja u Crnoj Gori, NATO će, kaže Picula, morati provjeriti sigurnosne protokole, odnosno, kako je i najavio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, sa svim saveznicima poraditi na zaštiti tajnih podataka jer drugi geopolitčki rivali ne miruju.

"Ovo je u svakom slučaju ozbiljan propust i nedopustiv incident koji može poljuljati povjerenje. Ja očekujem da će se sprovesti istraga i da će odgovorni pojedinci biti adekvatno sankcionisani. Stoga pozdravljam i najavljeno saslušanje jer je potrebno održati kredibilitet i imidž Crne Gore kao odgovornog NATO saveznika", kazao je Picula.

Govoreći o tužilačkim zakonima, Picula navodi da mišljenje Venecijanske komisije koje je negativno, nije obavezujuće ali jeste stručno. Kaže i da su poruke koje je slala Evropska unija ovim povodom bile prilično konzistentne i jasne, te da i on podržava stav da se to konkretno pitanje mora sveobuhvatno raspraviti sa svim relevantnim akterima.

"Mišljenje Venecijanske komisije treba primiti na znanje, ono nije obavezno, ali je relevantno, stručno i svakako utiče na tok pregovora. Vencijanska komisija navodi da se mora poštovati sigurnost mandata Specijalnog državnog tužioca. On ne smije biti smijenjen pod izgovorom zakonodavne reforme. Sigurno je, ukoliko postoji optužba za nedolično ponašanje koje poteže kaznenu odgovornost SDT-a, ona se mora redovnim putem i dokazati, i tek onda se mogu poduzeti adekvatne sankcije", dodao je Picula.

A da li na put Crne Gore ka Evropskoj uniji može da utiče ignorisanje mišljenja evropskih adresa Picula kaže "Ja sam svjestan da ima političkih stranki koje nisu zadovoljne svojim statusom ili uticajem ove vladajuće koalicije koja je poprilično heterogena i ti koriste politički diskurs koji može djelovati na koheziju parlamentarne većine i potencijalno izazvati krizu vlade. Mislim da na taj način oni i negativno utiču na rad na reformama, opet se vraćamo na početak odgovora, a to onda naravno može i krucijalno uticati na napredak, put ka članstvu ka EU".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније