Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 03. 2021. 15:31 >> 15:46
6

PETROVIĆ

Laposavić da sa izvini i pokaje

Nedopustiv je čin sa mjesta i funkcije ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vlade Crne Gore negirati genocid u Srebrenici, kazala je aktivistkinja, mirovnjakinja i feministkinja za ljudska prava Aida Petrović. Ona poručuje da je najmanje što ministar Leposavić može uraditi nakon ovakvog, kako je kazala, svojevrsnog skandala, jeste javno izvinjenje za izrečeno i pokajanje kao vjernika.

Petrović ističe da nije ljudski ćutati na zločin i genocid bilo kojoj vjeri ili naciji da se desio.

Još je, kaže Petrović, opasnije “hraniti“ ćutanjem takve ideologije posebno kada dolaze sa mjesta odakle se s pravom očekuje razumni i pomiriteljski ton govora i shvatanja zločina koji su se desili na prostorima bivše nam domovine Jugoslavije.

"Kada minister pravde, manjinskih i ljudskih prava Crne Gore na skupštinskom zasijedanju pošalje poruku negacije srebrničkog genocida odjekne bolno za žrtve porodica i zabrinuto i poražavajuce za državu Crnu Goru. Ministr Leposavić, koji ističe da je vjerujući čovjek nije smio ovom sramnom, ljudski poražavajućom i netačnom informacijom povrijediti imena i sjeni žrtava genocida u Srebrenici, niti najbolnije emocije njihovih porodica", kazala je Petrović.

Ona ističe da je nedopustiv čin da sa mjesta i funkcije ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vlade Crne Gore negirati genocid u Srebrenici. Ona smatra da je lična osjećanja i ubjeđenja ministar Leposavić prema srebreničkim žrtvama genocida trebao bar iz humanih i civilizaciskih razloga zadržati za sebe.

Petrović smatra da je najmanje što ministar Leposavić može uraditi nakon ovakvog, kako je kazala, svojevrsnog skandala, jeste javno izvinjenje za izrečeno i pokajanje kao vjernika što je dirnuo tamo gdje nije smio kao ministar, ponajmanje kao vjernik.

"Ministre Leposaviću, niko ko ima išta ljudsko u sebi ne zaboravlja niti jednu žrtvu bilo koje vjere i nacije niti ijednim gestom doprinosi amnestiranju ili ublažavanju odgovornosti naredbodavaca, izvršitelja, podstrekača nasilja, smrti, straha, ubijanja, mučenja, silovanja. Ministre Leposaviću, sjećajući se i poštujući imena, sjeni i porodica nevinih stradalnika/ica jednoumlja, mržnje i etničkog čišćenja u ime ideologije 'krvi i tla', otvaramo prostore za neophodnu kulturu sjećanja i suočavanja s prošlošću", navodi Petrović.

Kao muslimanka, crnogorskog nacionalnog bića, Petrović poručuje svima koji pokušavaju ili raspiruju plamen mržnje i netrpeljivosti prema različitim vjerama i nacijama u Crnoj Gori: “Nikad i nikom više 'noža, žica, Srebrenice' dok živimo mi različitih vjera i nacija koji se sjećamo i osuđujemo srebrenički genocid i svaki drugi zločin".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније