Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Vijesti.me ]

28. 03. 2021. 08:42   >>  09:31 26

GORJANC PRELEVIĆ

Leposavić ne može da vodi ka EU

Relativizujućom izjavom da genocid u Srebrenici nije nedvosmisleno utvrđen presudama međunarodnih sudova i dovođenjem u pitanje legaliteta i legitimiteta Haškog tribunala, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić diskvalifikuje sebe kao ministra koji Crnu Goru može da vodi ka Evropskoj uniji (EU), ocijenila je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević, za Vijesti.

Ona kaže da se Crna Gora 2010. obavezala da će sarađivati sa Haškim tribunalom zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

“Od ministra pravde države u kojoj je negiranje ili umanjivanje zločina utvrđenih presudama međunarodnog suda krivično djelo, i države koja je kandidatkinja za članstvo u EU, očekuje se da poznaje, priznaje i poštuje odluke međunarodnih sudova. Da je u Srebrenici izvršen genocid, utvrdili su, pravosnažno, i Međunarodni sud pravde u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije, i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal) u šest predmeta, Sud Bosne i Hercegovine takođe u više predmeta i sud u Holandiji. Evropski parlament je donio i posebnu rezoluciju kojom je nedvosmisleno osudio ne samo genocid u Srebrenici, već i svako negiranje i relativizaciju tog zločina”, kazala je Gorjanc Prelević za “Vijesti”.

Premijer Zdravko Krivokapić nije odgovorio na pitanja “Vijesti” kako komentariše izjavu Leposavića i da li će ministar da podnese ostavku, nakon brojnih kritika zbog Leposavićevog stava iznesenog u petak u Skupštini...

To je politika negiranja genocid

Akademik i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić istakao je da je Leposavić “ušao na teren politike i onih političkih opcija koje su izvršili genocid”.

“To je politika negiranja genocida, to je jednostavno nešto što se ne smije negirati, jer je civilizacijski nedopustivo i ministar je ušao na teren politike i to onih političkih opcija koje su izvršile genocid. Sramota je da minisar pravde Crne Gore ne zna ove činjenice i negira ono što je cijeli civilizacijski svijet prihvatio, jer o presudama ovog suda se ne polemiše. To je za pravo završena stvar”, rekao je on.

Sagovornici “Vijesti” ocijenili su da je odluka Međunarodnog suda pravde (IJC) da se u Srebrenici desio genocid nedvosmislena i neosporiva, i da se odluke glavnog sudskog organa Ujedinjenih nacija ne smiju dovoditi u pitanje.

Kurtćehajić je za “Vijesti” kazao da ono što neoborivo potvrđuje da se genocid u Srebrenici dogodio jeste presuda IJC donesena 26. februara 2007. godine protiv Srbije i Crne Gore po tužbi Bosne i Hercegovine, za nesprečavanje genocida u i oko Srebrenice:

“Sud zaključuje da su djela počinjena u Srebrenici koja potpadaju pod član II (a) i (b) Konvencije, izvršena sa specifičnom namjerom da se djelimično uništi grupa muslimana Bosne i Hercegovine kao takva; i shodno tome, da ona predstavljaju djela genocida koji su izvršili pripadnici VRS u Srebrenici i u njenoj okolini, jula 1995. godine”.

Istom presudom je Srbija oslobođena optužbi da su njhovi državni ograni počinili, učestvovali u zavjeri ili bili saučesnici u genocidu...

Koordinatorka programa za ljudska prava u Centru za građansko obrazovanje Tamara Milaš pojasnila je da je podnijeta tužba i protiv Crne Gore zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, ali je Srbija jedina ostala u tom sporu iz formalno-pravnih razloga, jer je preuzela državni kontinuitet nekadašnje SRJ.

Presudom je IJC potvrdio kvalifikaciju Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), takozvanog Haškog tribunala koji je 2004. godine u presudi okvalifikovao zločine u Srebrenici kao genocid. Gorjanc Prelević za “Vijesti” je kazala da je ubjedljiva većina sudija u IJC donijela odluku da je u Srebrenici izvršen genocid.

“Od petnaest sudija Međunarodnog suda pravde, različitih nacionalnosti, koji su donijeli presudu kojom je utvrđena odgovornost Srbije za nesprečavanje genocida u Srebrenici, samo se dvoje sudija, od kojih jedan ad hoc sudija iz Srbije, nije složilo s odlukom većine od njih trinaest da je u Srebrenici izvršen genocid, pa nema nikakvog opravdanja da ministar pravde prosto ne prihvati takvu odluku”.

Leposavić je u petak kazao da je sudska odluka da je u Srebrenici počinjen genocid bazirana na stavu Haškog tribunala koji je osnovan rezolucijom, a ne međunarodnom odlukom. Naveo je i da je taj sud “kompromitovan” jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima “na Kosmetu”.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju.

Spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim”, rekao je, između ostalog, ministar u petak, odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније