Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

28. 03. 2021. 18:01 >> 18:01
3

LEKIĆ

Vlada da zauzme stav o daljim potezima oko tužilačkih zakona

Vlada treba hitno da formuliše svoje stavove i dalje korake u vezi sa tužilačkim zakonima, ocijenio lider Demosa Miodrag Lekić.

On je kazao da je već dovoljno vremena prošlo da bi se sumirale činjenice i ocjene nakon mišljenja Venecijanske komisije, kao stručno-savjetodavnog tijela.

„Dovoljno je bilo određene nespretnosti i konfuzije, pokrivene navodno saradnjom Vlade i djelova parlamentarne većine, što je s jedne strane dovelo do nezadovoljavajućeg rezultata, i s druge strane zamaglilo odgovornost za nastali bilans“, smatra Lekić.

Sve, kako je naveo, treba sagledavati i u određenoj statičnosti, pa i u deficitu reformskih inicijativa Vlade, „što je iskorišćeno za različite oblike kontraofanzive poraženih snaga, i to ne samo propagandnog karaktere, već sada izgleda i u formama uličnih para formacija“.

„Da se ne bi, umjesto rješavanja, i dalje trčalo za problemima, neophodno je da Vlada već sljedećih dana zauzme stavove o tome što dalje sa tužilačkim zakonima“, istakao je Lekić.

Sve to, smatra on, treba učiniti na bazi ubjedljivih stručno-političkih argumenata, ali i dijaloga sa Evropskom unijom koji, kako je naveo, neće biti puko preuzimanje mišljenja Brisela, već prije svega ozbiljno, argumentovano, državno dostojanstveno prezentovanje reformskih inicijativa.

„Uz podsjećanje da se radi o zajednički proklamovanom cilju Podgorice i Brisela, a to su usvajanje evropskih standarda, primarno ispoljenim u ovom trenutku mjerljivim rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije“, dodao je Lekić.

On je kazao da zato očekuje da Vlada hitno formuliše svoje stavove i dalje korake, uz konkretne predloge pokrenutih zakona, sve na osnovu već izrečenog u domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti gdje je bilo i podrške i određenih rezervi prema djelovima prethodnih varijanti.

„Takođe je potrebno da Vlada, na bazi principa funkcionisanja političko-ustavnog sistema, što prije dostavi skupštini svoja stanovištva, poželjno i predlog zakona, da bi parlamentarna većina mogla ostvariti svoju kontrolno–zakonodavnu i javnu političku funkciju“, zaključuje se u saopštenju Lekića.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније