Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

29. 03. 2021. 06:34   >>  06:34 4

AMANDMANI EP

Napadi na novinare udaljavaju CG od EU

Šef Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik podnio je amandman na predlog izvještaja te evropske institucije o Crnoj Gori, u kome izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u oblasti slobode izražavanja i slobode medija.

Bilčik je rekao da je to područje za koje se u pet uzastopnih izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori navodi da "nema napretka".

"Evropski parlament snažno osuđuje sve vrste napada na medije i zastrašivanje novinara i poziva na hitnu i efikasnu istragu o napadima. Žali što neki slučajevi nasilja nad novinarima i dalje ostaju neriješeni. Poziva Crnu Goru da obezbijedi povoljne uslove za efikasno ostvarivanje slobode izražavanja, koja je jedna od osnovnih vrijednosti EU i presudan element procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", navodi se u amandmanu koji je podnio Bilčik.

Podvlači potrebu za, kako se ističe, jačanjem medijskog okruženja, uključujući i kroz podržavanje profesionalnosti medija i medijskih organizacije i unapređenje uslova rada za novinare.

Po ranijim najavama, izvještaj Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, koji će sadržati sveobuhvatan prikaz stanjau našoj zemlji, biće razmatranna plenarnoj sjednici u aprilu.

Zanimljiv amandman podnijeli su i Zdzislav Krasnodebski, Rafaele Fito, Vitold Jan Vaščikovski, Angel Dambaški, Adam Bijelan, Herman Terč i Asita Kanko.Iako pozdravlja činjenicu da je postignut određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačanja kapaciteta i profesionalnosti policije, EP podstiče Crnu Goru da nastavi napore u toj oblasti, posebno kroz borbu protiv mafije, koja je direktno umiješana u šverc cigareta, trgovinu drogom i oružjem i ilegalno kockanje.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније