Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 03. 2021. 11:29 >> 11:30
2

PEN CENTAR

Na meti Vlade temeljne vrijednosti države

Nema nikakvih nedoumica da su na meti crnogorske Vlade i njenih ministara temeljne vrijednosti crnogorske države, njeno građansko ustrojstvo, sekularni karakter i njen i u najtežim ratnim okolnostima očuvani međuvjerski i međunacionalni sklad, ocijenjeno je iz PEN centra.

Ocjenjuju da je nakon zvaničnog saopštenja Vlade jasno da ministar Vladimir Leposavić ne samo da neće biti smijenjen, već da iza njegovih izjava stoji kompletan kabinet Zdravka Krivokapića.

"Na tragu gruboga obezvređivanja ustavom definisanih građanskih vrijednosti Crne Gore, bio je i nastup u Skupštini Crne Gore ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. Na Leposavićeve poruke domaćoj i međunarodnoj javnosti da je ovo Vlada koja negira međunarodne presude i planira kanonizovati istorijski revizionizam, nadovezale su se skandalozne izjave ministarke Bratić, s jasnim revanšističkim, šovinističkim i segregacijskim namjerama", kazali su iz PEN centra.

Bratićka je, napominju, odbila da se izjasni o genocidu u Srebrenici, nazvavši to pitanje "populističkim".

"Nakon prljave javne kampanje protiv Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i njenoga čelnika, gdje su bjelodanim postale namjere da se ta visokoobrazovna ustanova ukine, iako suočena s rezolutnim odgovorom crnogorske javnosti, Bratićka je nastavila svoj naum, ovoga puta se obrušivši na rad Fakulteta i targetirajući ugledne crnogorske naučnike te međunarodnu saradnju FCJK. Na primitivnom udaru ministarke Bratić našao se jedan od osnivača Crnogorskoga PEN centra, ugledni crnogorski botaničar i onomastičar, akademik DANU i CANU Vukić Pulević, kojega je ministarka sramno nazvala osobom 'bez referenci', jer se kao botaničar usudio da napravi leksikon narodnih naziva biljaka u Crnoj Gori", kazali su.

Premda je, kažu, FCJK u svojoj bogatoj izdavačkoj produkciji od oko 200 naslova objavljivao knjige i studije autora iz raznih krajeva svijeta jer mu misija jeste u prvome redu promocija nauke, ministarki Bratić nijesu zasmetali ni Teri Iglton, ni Dejvid Kristal, ni Milivoj Solar, ni monografije o Paviću i Pekiću, već – Leksikon albanskih lingvista.

"Svoj odnos prema albanskome jeziku kao jednom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, i prema Albancima kao autohtonome narodu u Crnoj Gori, ministarka je jasno iskazala kritikom FCJK zbog publikovanja ove važne dvojezične publikacije koja sabira najvažnija imena albanske lingvistike i koja može poslužiti kao primjer dobre saradnje između crnogorskih i albanskih institucija s ciljem promocije nauke i međusobnoga uvažavanja i naučne razmjene. Da je Crna Gora uređena država, a njena Vlada demokratska, kako nas ubjeđuju sprovodeći totalitarističke prakse, danas bi ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta zbog javno iznesenih šovinističkih stavova morala podnijeti ostavku", navode iz PEN centra.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније