Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

31. 03. 2021. 14:12   >>  02. 04. 2021. 10:02

U 2020.

Za presude Evropskog suda 4,5 miliona

Na osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na Crnu Goru dosuđeno je više od 4 i po miliona eura, navodi se u najnovijem godišnjem izvještaju Komiteta minsitara Savjeta Evrope.

U izvještaju za 2020. godinu navodi se da je u Evropskom sudu za ljudska prava donijeto 11 novih presuda protiv Crne Gore, koje nijesu implemetirane, dok je zatvoreno ukupno osam slučajeva.

Na osnovu “pravičnog zadovoljenja” postupaka iz Crne Gore pred tim sudom u Strazburu tokom 2020. dosuđeno je 4.589.476 eura, dok je taj iznos prethodne godne bio 16.500 eura.

Napredak uprkos pandemiji

U izvještaju se konstatuje da države širom Evrope nastavljaju da napreduju u primjeni presuda Evropskog suda za ljudska prava, uprkos pandemiji Covid-19.

Međutim, dalji napori su potrebni kako bi se riješila „sistemska pitanja“ poput lošeg tretmana ili smrtnih slučajeva uzrokovanih snagama sigurnosti i lošim uslovima pritvora, kao i međudržavni slučajevi i sve veći broj predmeta koji se odnose na nasilna ograničenja prava i sloboda, navodi se u saopštenju.

“Današnji izvještaj pokazuje da su zemlje članice preuzele odgovornost da vrlo ozbiljno sprovedu presude Evropskog suda, čak i u teškim okolnostima“, kazala je generalna sekretarka Savejta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Izvještaj pokazuje da su ukupno tokom prošle godine zatvorena 983 slučaja, od kojih su 187 (19%) „vodeći“-koji naglašavaju nove strukturne ili sistemske probleme – a 796 (81%) repetitivni slučajevi.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније