Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 03. 2021. 18:56 >> 23:45
1

PISONERO SAOPŠTILA

Zajedno do finansijskih rješenja za CG

Evropska komisija će i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU, i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte i osigurati održivost njenog javnog duga, kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom duga Crne Gore prema kineskim bankama.

Ona dodaje da svaka zemlja na kineskim investicijama može slobodno da utvrdi svoje investicione ciljeve, uz ocjenu da “u isto vrijeme, EU zabrinjavaju socijalno-ekonomski i finansijski efekti koje neke kineske investicije mogu imati".

"Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga”, naglašavaju u Komisiji.

Pisonero ističe da Evropska komisija blisko sarađuje sa Crnom Gorom - i čitavim regionom Zapadnog Balkana - na jačanju ekonomskog razvoja, ubrzanju procesa integracije u EU i oporavka nakon Covid-19.

“U okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan mobilizovaćemo do 9 milijardi eura sredstava za investicije u vodeće projekte u oblastima transporta, energije, zelene i digitalne tranzicije, kako bismo stvorili održiv rast i radna mjesta”, kaže Pisonero.

U EK su uvjereni da sa Ekonomskim i investicionim planom EU može ponuditi najbolje moguće uslove za velika infrastrukturna ulaganja na Zapadnom Balkanu.

“Pružamo kombinaciju grantova, garancija i preferencijalnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija kao što su EIB i EBRD. To će pomoći vladama u regionu da dobiju najbolju vrijednost za novac za ulaganja koja su „sigurna za budućnost“, saopšteno je iz Komisije.

Pisonero podsjeća da je EU već najveći pružalac finansijske pomoći Crnoj Gori, najveći investitor i trgovinski partner.

“Kao odgovor na krizu koronavirusa obezbijedili smo 53 miliona eura za pokrivanje hitnih zdravstvenih i socijalno-ekonomskih potreba. Pored toga, EU je odobrila do 60 miliona eura u okviru makrofinansijske pomoći zemlji”, naglašava Pisonero.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније