Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 04. 2021. 11:32 >> 11:33
1

CGO

Institut Premijerskog sata se aktivnije koristi

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenuje da je nova konstelacija odnosa u Skupštini Crne Gore učinila dinamičnijim institut Premijerskog sata koji je trajao pet dana, sa 114 poslaničkih pitanja upućenih premijeru i članovima Vlade.

Iz te NVO navode da je premijer Zdravko Krivokapić odgovarao na devet pitanja, jer su svi poslanički klubovi iskoristili priliku da mu postave pitanje. Od članova Vlade, kako dodaju, najviše pitanja dobio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, a najmanje ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Od ukupno 105 pitanja koje su poslanici i poslanice uputili potpredsjedniku Vlade i ministrima, najveći broj se odnosio na oblasti koje pokriva ministar finansija i socijalnog staranja, pa je tako Spajić odgovarao na 21 pitanje.

"Pitanja su, uglavnom bila vezana za proces donošenja budžeta, detalje oko zaduživanja putem emisije obveznica i privremeno finansiranje", navode iz CGO-a.

Prati ga ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, koja je odgovarala na 13 poslaničkih pitanja, dominantno oko epidemiološke situacije u državi i dinamike vakcinacije.

"Ministru kapitalnih investicija, Mladenu Bojaniću, postavljeno je 12 pitanja koja su se većinom odnosila na aktuelne projekte istraživanje nafte i gasa, autoputa i osnivanja nove državne avio kompanije. Vesni Bratić, ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta, poslanici su uputili 10 pitanja a najviše je bilo interesovanja za poziciju i dalju sudbinu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Za ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, poslanici su imali devet pitanja koja su se prevashodno ticala najavljenih izmjena tužilačkih zakon i stava Venecijanske komisije, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kirminala", dodaje se u saopštenju.

Ipak, kako su kazali, ovaj premijerski sat će ostati upamćen i po njegovom odgovoru na pitanje o odnosu prema genocidu u Srebrenici i žrtvama tog genocida koji je izazvao snažnu osudu značajnog dijela domaće i međunarodne javnosti, a zbog čega je i CGO tražio njegovu odgovornost.

"Neznatno više pitanja došlo je iz redova opozicije (56) u odnosu na poslanike i poslanice vladajuće koalicije (49). Kada se te brojke gledaju kroz poslaničke klubove, najviše pitanja došlo je iz najbrojnijeg poslaničkog kluba koji čine Demokratska partija socijalista (DPS) i Liberalna partija (LP) a koji su potpredsjedniku Vlade i ministrima uputili 40 pitanja, pa slijedi klub Demokratskog fronta sa 17, odnosno klub Demokrata i DEMOS-a sa 13 poslaničkih pitanja. Na ovo se dodaje i po jedno pitanje upućeno premijeru", navodi se u saopštenju.

Generalno gledajući, najzastupljenije teme su, kako navode iz CGO-a, bile vezane za ekonomiju i investicije, zatim za vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog krimina, zdravstvo i opšte stanje u društvu, a identitetska i religijska pitanja su interesovala poslanike i poslanice više nego proces pregovora sa EU ili perspektive mladih.

Iz te NVO podsjećaju da su prošle godine objavili analizu premijerskog sata u mandatu prethodne Vlade i Skupštine Crne Gore kroz brojke.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније