Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

02. 04. 2021. 07:18   >>  07:19 2

TIMONIJE

Reforme sprovesti u cjelosti, ne samo na papiru

Želimo da se pitanje vladavine prava sagleda u cjelosti, a da reforme ne ostanu samo na papiru, poručio je u intervjuu za francuski ambasador u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Timonije za "Dan" podsjeća da je od početka pregovaračkog procesa 2012. godine, Crna Gora otvorila sva poglavlja evropskog zakonodavstva i zatvorila tri. Našla se tako na čelu zemalja regiona, što je, kaže, rezultat koji se cijeni.
"Period do 2025. godine, na koji je ukazala Evropska komisija 2018. godine, morao je da bude u znaku 'jake političke volje, sprovođenja efektivnih i održivih reformi i definitivnog rješenja sporova sa susjedima'. Ostalo je još toga da se uradi", kaže Timonije.

On smatra da je demokratskom smjenom vlasti zemlja postigla rezultat više.

"To je dokaz zrelosti i krucijalna etapa, kako za države članice, tako i za njihovo javno mnjenje. Sada treba ostvariti uspješnu kohabitaciju između predsjednika i nove parlamentarne većine. Svi sada treba da pokažu da je nacionalni interes iznad partijskog. Neke zemlje iz regiona su uspjele u tome, kao Hrvatska na primjer, i na taj način ubrzale pregovarački proces. U praksi, to znači da sve političke partije poštuju osnovne evropske vrijednosti i smjernice koje one sadrže. To takođe znači uzdržavanje od izjava ili inicijativa koje mogu da dovedu u pitanje krhku ravnotežu čitavog jednog krhkog regiona", dodaje francusko ambasador.

Timonije ističe da evropska budućnost Crne Gore, kao i njenih susjeda, zavisi od napretka svih u pogledu pomirenja i saradnje.

"Činjenica da Crna Gora stopostotno slijedi vanjsku politiku Evropske unije od krucijalnog je značaja za njen kredibilitet i mi to cijenimo kao njenu pravu vrijednost. Treba pozdraviti insistiranje Vlade na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i konkretne mjere kakva je ukidanje ekonomskog državljanstva. Očekujemo mnogo od ovakvog pristupa, koji mora biti etičan i praktičan", kazao je.

Podsjeća da je na inicijativu Francuske prošle godine usvojena nova metodologija kojom se insistira na boljem vrednovanju svakog napretka i evidentiranju nazadovanja.

"Crnogorski državljani bi na taj način mogli bolje da procijene rezultate koje Vlada postiže i konstatuju eventualne korake unazad. Želimo da se pitanje vladavine prava sagleda u cjelosti, a da reforme ne ostanu samo na papiru. Ovakav pristup podrazumijeva preuređivanje aktuelnog pregovaračkog procesa što mi, sa našim partnerima u Brise lu, upravo privodimo kraju, kako bi on bio efikasniji i transparentniji", kazao je Timonije.

U cilju bržeg napredovanja, dodaje Timonije, Francuska je crnogorskim vlastima stavila na raspolaganje svog eksperta koji svakodnevno radi na ovim pitanjima sa kolegama iz Kancelarije za evropske integracije i u tijesnoj vezi sa ambasadom.

"Imao sam priliku da konstatujem kvalitet te ekipe i njenu motivaciju. Vremena su teška, ali to je podstrek kako bi se sagledala suština i postigla efikasnost. Sa naše strane, već sada je neophodno pripremiti našu evropsku strukturu za bolje funkcionisanje. Zato smo se zalagali za konvenciju o budućnosti Evrope, o kojoj će se uskoro razgovarati u Beču. Aktivno se spremamo za naše predsjedavanje Unijom, u prvom tromjesečju 2022. godine", kazao je Timonije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније