Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 04. 2021. 09:39   >>  09:39 4

MUGOŠA SAOPŠTIO

Jednostrani potezi ne smiruju tenzije

Poslanik SD-a Boris Mugoša ocijenio je ispravnom oduku Vlade da ne donosi izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

On je rekao da u prave razloge takve odluke ne želi da ulazi, niti da ih naslućuje.

"Ono što je važnije, a sa čim je javnost (ne)dovoljno upoznata, je da je zadatak upravo skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, koji je formiran na predlog predstavnika svih poslaničkih klubova, eventualne izmjene zakonskog, odnosno normativnog okvira koji se tiče crnogorskog državljanstva i registara prebivališta i boravišta", rekao je Mugoša.

Pristup da podzakonski akti mogu i trebaju biti mijenjani bez Skupštine, odnosno Odbora nije dovoljno odgovoran i promišljen jer, kako je rekao, nije u skladu sa pokušajem postizanja poželjnog kompromisa unutar
skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

"Posebno u dijelu osjetljivih pitanja koja utiču na evidentne tenzije u crnogorskom društvu. Naravno da po Ustavu pravo predlaganja zakona i drugih akata imaju Vlada i poslanici, ali se kod ovakvih pitanja zaista radi o
potrebi dolaženja do što je moguće većeg stepena saglasnosti između vlasti i opozicije što je od krucijalne važnosti za političku i svaku drugu stabilnost", kazao je on.

Stoga nisu ni slučajno, kaže Mugoša, u okviru zadataka navedenog skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu definisani i odredjeni zakoni, kao što su oni koji se odnose na crnogorsko državljanstvo i registre prebivališta i boravišta, koji se striktno ne odnose samo na izborno zakonodavstvo.

"Razlog je taj što odredjene promjene tih propisa mogu imati reperkusije na izborni proces i rezultate izbora, odnosno na ukupni izborni ambijent zbog čega odmah po prirodi stvari postaju dio osjetljive problematike koja traži strpljenje, konstruktivnost, ozbiljnost, odgovornost i kompromis", kazao je on.

Očekuje da će, shodno nadležnostima Odbora da se bavi normativnim rješenjima koja se tiču crnogorskog državljanstva i registara prebivališta i boravišta, Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu ubrzo krenuti sa radom na analizi primjene tih zakona i predlaganju eventualnih korekcija u zakonskoj ili podzakonskih ravni.

"Svakako, ključan partner Odbora će biti Vlada, državne institucije, NVO, akademska zajednica i dr. koji su uostalom Odlukom o obrazovanju Odbora definisani kao subjekti čiji predstavnici mogu učestvovati u njegovom radu. Samo zajedničkim radom svih navedenih društvenim segmenata i što većim stepenom saglasnosti vlasti i opozicije može se doći do rješenja koja će značiti suštinsko unapredjenje izbornog ambijenta i uspostavljanja punog povjerenja javnosti u izborni proces", rekao je on.

Bilo koji jednostrani potez Skupštine, odnosno Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu ili Vlade ne bi, smatra Mugoša, doprinio neophodnom smirivanju ogromnih tenzija u našem društvu i što je veoma važno, kreiranju adekvatnih zakonskih rješenja čija intencija treba da bude otklanjanje eventualnih nedostataka a ne (ne)svjesno stvaranje novih.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније