Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 04. 2021. 17:21   >>  17:22 1

ĐUKANOVIĆ - PATSOS

Crna Gora u Grčkoj ima snažnog prijatelja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ambasadora Grčke u Crnoj Gori Panajotisa Patsosa.

"Predsjednik Đukanović je iskazao zadovoljstvo susretom sa ambasadorom Grčke i još jednom prilikom da čestita dva važna jubileja, 200 godina grčke nezavisnosti i 140 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje, kao i doprinosom proslavi dvije važne godišnjice sa pozicije Predsjednika prijateljske Crne Gore. On je podsjetio da Crna Gora njeguje najprijateljskije osjećaje prema grčkom narodu, radujući se svim njihovim uspjesima. Zahvalio je za kontinuiranu podršku Grčke Crnoj Gori i regionu uz želju za daljim unapređenjem međudržavnih odnosa i saradnje u kontekstu zajedničkih evropskih interesa i perspektive ZB", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Kako se navodi, predsjednik je visoko ocijenio bilateralne odnose dvije države i potvrdio važnost održavanja političkog dijaloga na visokom nivou, na čemu dvije zemlje kontinuirano rade. Na toj liniji potvrdio je spremnost za planiranje uzvratne posjete Atini u dogovoru sa predsjednicom Sakelaropulu, kada epidemiološke prilike budu povoljnije.

On je u kontekstu izuzetno dobrog nivoa odnosa dvije države posebno istakao rezultate u saradnji u oblasti odbrane i značajne šanse za unapređenje ekonomske saradnje. Ukazao je na važnost nastavka saradnje u kulturi, obrazovanju i nauci kao i poljoprivredi s obzirom na bogatu ekspertizu Grčke u toj oblasti, i potrebe Crne Gore kao prije svega turistički orijentisane zemlje.

"Crna Gora i Grčka nijesu samo prijatelji, već i partnerske i savezničke zemlje u okviru NATO-a", poručio je Đukanović, što je iskazano i kroz Program zaštite vazdušnog prostora Crne Gore čiji je Grčka nosilac zajedno sa Italijom. On je iskazao uvjerenje da će saradnja biti nastavljena i na pitanjima koja će nas približiti drugoj međunarodnoj adresi-članstvu u EU, uz punu spremnost da sa svoje pozicije radi na ostvarivanju evropske vizije uz dragocjenu podršku Grčke na tom planu.

Ambasador Partsos je zahvalio Đukanoviću za prijem, čime je počastvovan, a posebno za tople riječi o Grčkoj i zajedničkom prijateljstvu. On je kazao da Crna Gora u Grčkoj ima snažnog prijatelja sa kojim dijeli slobodarske vrijednosti i duboke istorijske korijene koji povezuju dva naroda za koje sloboda nikada nije nešto sa čim se mogu praviti kompromisi.

"Kada kažemo da želimo da vidimo Crnu Goru u EU, mi to zaista i mislimo", poručio je ambasador, pozdravljajući važnost izabranog strateškog puta Crne Gore, ostvareno članstvo u NATO i dalji put ka EU. On je ukazao na potrebu bolje saobraćajne povezanosti dvije zemlje i podržao Predsjednikovu viziju razvoja bilateralnih odnosa, čemu će dodatni podsticaj dati i posjeta Đukanovića Atini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније