Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

11. 04. 2021. 07:24 >> 21:03
8

RAONIĆ OCIJENIO

"Vladi nedostaje jasna vizija"

Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je na sastanak predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu, a glavna tema je pronalaženje načina da se prevaziđe kriza vlasti nastala zbog predloga za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića. Sastanak, koji je dijelom održan u četvrtak nakon prekida zbog protesta Patriotsko-komitskog saveza, iako je planirano da se danas nastavi, ipak je najavljen za sjutra u zgradi Vlade.

Komentarišući krizu vlasti, predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić rekao je za Dan da se Crna Gora, zbog skromne demokratske tradicije nalazi u naizgled čudnoj poziciji, gdje Vlada ima jasnu većinu, ali premijer u Skupštini nema nikakav uticaj.

“Inicijativom za smjenu Leposavića doveo je sebe u situaciju u kojoj mu nijedna odluka ne odgovara, a slično je i sa tri koalicije koje čine vlast. Uz to, izvan očiju javnosti se dešavaju brojni sukobi i imenovanja suprotno od principa proklamovanih tokom kampanje, što dodatno komplikuje krizu. Ako tome dodamo probleme naslijeđene od prethodne vlade, očajnu finansijsku situaciju, epidemiju i spore reforme, to sve Vladi stvara nepodnošljive uslove rada i čini se da je na vlasti drže još jedino očekivanja partija u procesu imenovanja raznih funkcionera, to jest, strah od povratka DPS-a na vlast”, kazao je Raonić.

Po njegovom sudu, to je sve rezultat političkog neiskustva nosilaca vlasti i nedostatka komunikacije između koalicionih partnera, ali i krize liderstva u Crkvi, koja je imala ključnu ulogu u ovakvim momentima.

“Vladi nedostaje jasna vizija u svim oblastima i uglavnom je fokusirana na gašenje požara koji se pojavljuju i kadrovskom politikom, a manje na izlaz iz očajnog stanja kroz jasne vizije i aktivnosti u tom pravcu. Sada bi realno bilo da se nakon pola godine sjedne i preispita dosadašnje funkcionisanje, te da se nakon prijatnog osjećanja posjedovanja vlasti prisjete zbog čega su ušli u političku arenu i šta su sve zamjerali DPS-u, kako im se ne bi desilo ono što se dešavalo svuda u regionu, a to je razočarenje građana nakon prvih demokratskih promjena”, rekao je Raonić.

Kako je dodao, kroz dijalog i komunikaciju sa ukupnom dobronamjernom javnošću treba donijeti novi plan za izuzetno izazovni period koji je pred nama.

“Očigledno je da koncept ekspertske vlade ne daje željene rezultate”, zaključio je Raonić.

Miljanić: Bezbjednosna situacija stabilna

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Zoran Miljanić rekao je za RSE da je bezbjednosna situacija u državi stabilna, a da su Demokratska partija socijalista (DPS) i njima bliske političke strukture podgrijale atmosferu nestabilnosti.

“Ako su patriote, valjda patriotizam znači sačuvati stabilnost i mir i ne dozvoliti da dođe do incidenata koji nas mogu skupo koštati”, kazao je Miljanić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније