Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

11. 04. 2021. 12:24   >>  12:24 6

JANJUŠEVIĆ OCIJENIO

"Smjena Leposavića može uticati na parlamentarnu većinu"

Smjena ministra pravde Vladimira Leposavića može da utiče na parlamentarnu većinu, ali potpuno nepotrebno jer bi u ovom slučaju parlament trebalo samo da konstatuje ostavku, kazao je programski direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

On je rekao da su glavni razlozi za iniciranje smjene Leposavića stavovi oko genocida u Srebrenici, koji su uzburkali javnost, kako domaću, tako i međunarodnu i napravili pritisak na premijera Zdravka Krivokapića da zatraži njegovu ostavku.

Upitan da li se eventualna smjena Leposavića može odraziti na odnose u parlamentarnoj većini, Janjušević je odgovorio potvrdno.

„Smjena ministra pravde može, svakako, uticati na parlamentarnu većinu, ali potpuno nepotrebno jer u ovom slučaju parlament bi trebalo samo da konstatuje ostavku, a ne nikako da odlučuje o premijerovoj inicijativi za razrješenje“, kazao je Janjušević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, situacija da se parlamentarna većina „komeša, uzbuđuje i dovodi u pitanje“ zbog nečijeg privatnog stava sa pozicije ministra, potpuno je apsurdna i nezabilježena u praksi.

Na pitanje kako komentariše zahtjeve u vezi sa rekonstrukcijom Vlade, Janjušević je odgovorio da to pokazuje više političko nadmetanje unutar parlamentarne većine, a u susret sve učestalijim lokalnim izborima, nego što je istinska potreba da se Vlada napravi efikasnijom i učinkovitijom.

„Zahtjevi za rekonstrukciju Vlade dolaze previše rano, iako je rekonstrukcija kabineta u svim demokratijama poželjna i ljekovita, ali zbog specifičnosti političkog trenutka u kojem je nastala ova Vlada, mislim da joj je trebalo dati makar šest mjeseci“, naveo je Janjušević.

Premijer Krivokapić na nedavnoj konferenciji za novinare rekao je da Vladu ruše i iznutra.

Odgovarajući na pitanje na koga je, prema njegovom mišljenju, Krivokapić mislio, Janjušević je naveo da ukoliko jedan ministar na zahtjev premijera ne želi da podnese ostavku, već kaže kako na to nema pravo i traži izjašnjavanje parlamenta, to je klasično rušenje Vlade iznutra.

"I to je jedna novina, moglo bi se slobodno reći u demokratskom svijetu, jer zamislite da ministar ne bude smijenjen od strane parlamenta, onda se autoritet premijera dovodi u pitanje i pravi se pritisak na njega u pogledu preuzimanja odgovornosti za takvu situaciju", rekao je Janjušević.

Kako je naveo, ako bi se u budućnosti desio još jedan takav slučaj, onda je Vlada zaista u ozbiljnom problemu i sigurno neće imati dugi rok trajanja.

Janjušević smatra da Crna Gora nije blizu vanrednih parlamentarnih izbora i da neće biti sve dok se ne uradi reforma izbornog zakonodavstva i dovedu u red birački spiskovi.

"Isto tako tranzicija vlasti nije odrađena u svim segmentima upravljanja, a već govorimo o vanrednim parlamentarnim izborima", naveo je Janjušević.

Janjušević je ocijenio da bi vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku svakako najviše odgovarali Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i njihovim partnerima koji su sada opozicija.

Upitan ko je, prema njegovom mišljenju, najodgovorniji za tenzije koje su prisutne u crnogorskom društvu, on je ocijenio da su najodgovorniji DPS sa svojim partnerima, jer su, kako je rekao, preko nikšićkih izbora vidjeli da su nacionalna i identitetska tenzija savršen instrument za objedinjavanje biračkog tijela.

"Isto tako mislim da nesnalaženje nove vlasti u nekim segmentima i po nekim pitanjima daje odličan osnov da se opozicija grupiše i homogenizuje sa pričom o odbrani države", kazao je Janjušević.

On je poručio da je zaista zrelo vrijeme da lideri svih partija u Crnoj Gori otpočnu dijalog o prevazilaženju velike krize i podjela unutar crnogorskog društva.

"Jer ako je prethodna vlast živjela i hranila se na račun podjela, nova vlast mora da ima drugačiji pristup ako želi atribut "demokratska"", zaključio je Janjušević.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније