Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

12. 04. 2021. 07:02 >> 08:14
15

BOJOVIĆ

Prije no ode, Vlada da umanji štetu koju nanosi

Namjera Vlade i resornog ministarstva da sprovede masovni postupak revizije prebivališta u Crnoj Gori u političkom smislu je jednostrana, neprihvatljiva i konfrontirajuća, pravno je nezakonita, tehnički je nerazumna, dok je u ustavnom smislu nesprovodiva, upozorio je osnivač Građanskog pokreta "21. maj" i pravnik po struci Rade Bojović.

On objašnjava da, prvo, Zakon o registrima prebivališta i boravišta je, pored toga što svjedoči o uređenosti države i javne uprave, dio izborne regulative i kao takav ne bi smio da se mijenja bez konsenzusa ili kvalifikovane većine unutar političke klase.

"Neprihvatljiva je namjera da se sa minimalnom poslaničkom većinom i putem masovne policijske akcije našim iseljenicima sa boravištem u inostranstvu odjavi prebivalište u Crnoj Gori", kategoričan je Bojović u izjavi za Pobjedu.

Ovakva neuravnotežena politika, ističe naš sagovornik, neće proći u Crnoj Gori niti će imati razumijevanje Brisela.

"Drugo, volšebna ideja da svi građani ponovo prijavljuju svoje prebivalište, da bi se tako navodno pronašli oni koji su nastanjeni izvan Crne Gore, je para-totalitaristička operacija koja poništava stečeno pravo na prebivalište. Ovo je pravno neodrživo i u praksi bi se pretvorilo u sumanuto administriranje sa desetinama hiljada potencijalnih upravnih i sudskih sporova", upozorava Bojović.

Kategoričan je da građani "koji drže do svojih političkih i ljudskih prava ovakvu normu treba da masovno odbace i iskažu građansku neposlušnost".

"Treće, Zakon o registrima prebivališta i boravišta, kao što to i baksuzni predlagač u svom obrazloženju jasno kaže, predstavlja dio mreže izborne regulative i bez njega nije moguće imati uredan birački spisak. Samim tim, ovaj propis se ne može donijeti bez 2/3 većine u parlamentu što znači da bez podrške opozicije nema promjena u izbornom sistemu. To dodatno svjedoči o uzaludnoj i nepromišljenoj vladinoj inicijativi. Zato je odista vrijeme da ova Vlada dođe sebi i prije nego što se potpuno raspadne i, nadam se što prije okonča svoj mandat, makar minimizira štetu koju svakodnevno nanosi Crnoj Gori", zaključio je Bojović.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније