Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 04. 2021. 07:11 >> 07:12
3

SEKULIĆ O ZAKONIMA

Izborni inženjering u korist "srpskog sveta"

Nakon što je Vlada odustala od namjere da kroz prijedlog zakona o registru prebivališta i boravišta, kao i izmjenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, napravi svojevrstan politički inžinjering koji bi išao naruku parlamentarnoj većini, ali i ciljevima "srpskog sveta", stekli su se uslovi za početak rada na setu zakona iz oblasti izbornog zakonodavstva, kazao je za Pobjedu Predrag Sekulić, zamjenik predsjednika Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

DPS je odustala od izlaska iz Odbora za izbornu reformu nakon što je Vlada privremeno povukla prijedlog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, pa je prva sjednica Odbora zakazana za 14. april.

"Odbor će imati prvu sjednicu na kojoj ćemo dogovoriti metodologiju rada. Prema Odluci o osnivanju odbora, razgovaraćemo o šest zakona – o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, registru prebivališta i boravišta, kao i finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Takođe, u opisu nadležnosti Odbora su i analiza Zakona o ličnoj karti, kao i Zakona o crnogorskom državljanstvu", kazao je Sekulić.

Istakao je da je optimista da će Odbor najveći dio posla završiti uspješno do 30. juna, roka koji je propisan u Odluci o formiranju tog tijela.

"Vjerujem u dobru volju svih političkih subjekata koji učestvuju u radu Odbora i nadam se da će najveći dio posla biti završen u predviđenom roku", istakao je Sekulić.

Komentarišući najavljene izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta, kao i prijedlog izmjene Odluke o sticanju crnogorskog državljanstva, Sekulić je kazao da je u pitanju "jasan izborni inžinjering u korist vladajuće parlamentarne većine i 'srpskog sveta'".

DPS je zaprijetila da će se povući iz Odbora za izbornu reformu ukoliko Vlada usvoji izmjenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kojom je predviđeno da se zakonitim boravkom može smatrati i privremeni, umjesto stalnog kako je sada definisano, kao i nacrt izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu, po kojima bi svi koji žive u inostranstvu morali da se odreknu prebivališta u Crnoj Gori.

“Smatramo da ovakav potez obesmišljava rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva koji bi upravo trebalo da se bavi ovom materijom, i u kojem predstavnici DPS-a učestvuju u cilju iznalaženja najboljih kompromisnih rješenja, sa ostalim poslaničkim klubovima. Ipak, ukoliko Vlada usvoji prijedlog Odluke i nacrta, DPS će napustiti učešće u Odboru i uputiti inicijativu prema Ustavnom sudu, budući da je odluka koja je predložena, zbog predviđene retroaktivne primjene, apsolutno neustavna “, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva DPS-a.

Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva privremeno je povučena, uz obrazloženje Vlade da je to učinjeno iz proceduralnih razloga, odnosno dok taj prijedlog ne „prođe“ Sekretarijat za zakonodavstvo i Komisiju za politički sistem.

Zakoni o državljanstvu, kao i o registru prebivališta i boravišta, biće teme rasprave na Odboru za izbornu reformu, shodno Odluci o formiranju tog tijela. Odbor je formiran 31. marta ove godine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније