Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 04. 2021. 15:29   >>  18:06 14

SEKULOVIĆ O ODLUCI

Jedini cilj MUP-a ispravljanje nepravde

Apsoultno ne stoji ocjena dijela javnosti da bi se promjenom Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva  došlo do demografskog, etničkog i izbornog inženjeringa, poručio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na sastanku sa  predstavnicima NVO sektora, o aktuelnim pitanjima i dilemama,  koje se tiču izmjene Odluke, kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Jedini cilj Ministarstva unutrašnjih poslova je, kako je istakao Sekulović, ispravljanje nepravde, jer je postojeća Odluka, prema njegovim riječima,  protivzakonita i neustavna. 

"Napominjemo da se ona, ukoliko bude usvojena, neće primjenjivati retroaktivno, te da strahovi koji postoje, oko izmjene crnogorskog nacionalnog bića, nemaju opravdanje", saopštio je ministar na sastanku, kojem su pristustvovali predstavnici Centra za demokratsku tranziciju, Centra za monitoring i istraživanje, Centra za građansko obrazovanje, Instituta aleternativa, Centra za građanske slobode i Građanske alijanse. 

Iz MUP-a navode da je Sekulović upoznao sagovornike sa konkretnim podacima i brojkama, kao i trenutnim statusom građana Crne Gore, kojima bi bilo olakšano sticanje crnogorskog državljanstva, promjenom Odluke, odnosno njenim prilagođavanjem zakonu i Ustavu. 

"Sugestija nevladinog sektora bila je da je Odluka u startu trebalo da bude upućena na skupštinski odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, te da je proces morao biti transparentniji. Uprkos tome što se radi o Vladinoj Odluci, ministar Sekulović potvrdio je da će o ovom pitanju mišljenje iznijeti i Odbor, odnosno poslanici. Iako Vlada vjeruje da su predložene izmjene Odluke u cilju da se ona uskladi sa zakonom, mišljenja smo da ne postoje prepreke da proces bude inkluzivan, da se o njemu izjasni skupštinski odbor i da se ukrste svi argumenti", navodi se u saopštenju.  Kada je riječ o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, predstavnici NVO sektora iznijeće svoje sugestije i primjedbe tokom javne rasprave koja je u toku. 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније