Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 04. 2021. 18:33   >>  18:34

BIĆE PREDATE VLADI

Aktivne dvije građanske peticije

Građani Crne Gore na sajtu gradjanskapeticija.me od danas mogu potpisati dvije peticije, koje će biti predate Vladi Crne Gore. Prva se tiče smjene ministra Vladimira Leposavića, a druga je protiv Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta, saopštili su iz DPS-a.

"S obzirom na to da Skupština prolongira raspravu o smjeni ministra Leposavića, peticiju, koja gotovo da je bila obustavljena nakon objave premijera Krivokapića o smjeni, građani mogu nastaviti da potpisuju. Inače, peticiju za smjenu ministra Leposavića potpisalo je do sada više od 30.000 građana. Takođe, od danas građani mogu da potpišu i peticiju protiv namjere Vlade da, oduzimanjem prebivališta našim državljanima, vrši demografski inženjering i trasira put ka budućem oduzimanju državljanstva", piše u saopštenju.

Ističu da je Vlada Crne Gore pokušala je, uprkos reakcijama domaće javnosti i Evropske komisije, da počne sa drastičnim izmjenama normative koja se tiče prebivališta, a što je, kako navode, samo početak puta ka tektonskim promjenama zakona koji se odnose na crnogorsko državljanstvo.

"Na taj način, počinje i ubrzana promjena demografske strukture Crne Gore. Dok Vlada želi otpisati našu dijasporu svih nacionalnosti, koja je Crnoj Gori pružala nemjerljiv, a često i sudbonosan doprinos, sa druge strane, pravo glasa i državljanstva vremenom će dobiti i stranci sa privremenim boravištem u Crnoj Gori", navode inicijatori peticije.

Građanska Crna Gora, kako navode, jasno se usprotivila tome, "tim prije jer je Vlada pokušala da prve izmjene donese u tajnosti, bez obavještavanja javnosti". 

"Zbog navedenog, pozivamo vas da potpišete građansku peticiju gradjanskapeticija.me kojom ćemo jasno poručiti i Vladi i međunarodnoj zajednici da namjera o demografskom inženjeringu neće proći i da se građanska Crna Gora neće odreći nijednog svog sugrađanina", piše u pozivu građanima da potpišu peticiju.

Građanske peticije podržale su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, Albanska koalicija "Jednoglasno" - Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez, "Albanska lista" - Albanska alternativa, Nova demokratska snaga "Forca", Demokratski savez Albanaca, Građanski pokret "Perspektiva" i Unija Tuzi, Liberalna partija i Hrvatska građanska inicijativa. Uz pomenute političke partije, podršku potpisivanju peticija pružila je i Građanska inicijativa "21. maj".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније