Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 04. 2021. 19:38   >>  20:01 12

PEROVIĆ ZA TVCG

"Pokušaj da se pretumba nacionalna struktura"

Predsjednik Crnogorskog PEN centra i predsjednik Savjeta za saradnju s dijasporom i iseljenicima, Milenko Perović, namjeru nove Vlade da spusti kriterijume za sticanje crnogorskog držaljanstva vidi kao pokušaj da se izvrši nacionalna prekompozicija. Poručuje i da suverenistička, građanska Crna Gora ima snage da se odupre velikosrpskom nacionalizmu. Emisiju Akcenti s profesorom Milenkom Perovićem pogledajte u 21:30 na Prvom programu.

Predsjednik Crnogorskog PEN centra Milenko Perović namjeru vlade da promijeni kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva tumači kao pokušaj da se, kako kaže pretumba nacionalna struktura u Crnoj Gori.

"Pokušaj da se izvrši nacionalna prekompozicija Crne Gore da bi se na duge staze obezbijedila prevlast uslovno rečeno prospskog elementa u CG, a zapravo prevlast veliko srpstva je put propasti Crne Gore", navodi Perović.

A , sve se to, kaže Perović, Vlada radi u susret popisu.

"U tom zadatku ona nema očigledno vremena i pokazuje veliko nestrpljenje da sačega popis stanovništva jer procjenjuje da joj očigledno postojeća struktura struktura stanovništva ne odgovora u potpunosti za one destruktivne zadatke uništavnja Crne Gore koje je namjerila da čini. Zbog toga je ona požurila u namjeri da napravi ne etnički inžinjering, nego da napravi nacionalni inžinjering."

Perović smatra da su ugrožene sve svere u društvu, pa se, kako tvrdi, postavlja pitanje da li suverenistička Crna Gora ima snage da se odupre.

"Ono što je od izuzetnog značaja u ocjeni ovih stravičnh postrtaja Crne Gore je to da je CG za ovih 100 godina 4 puta padala na koljena pod udarima velikosrpskog nacionalizma i svaki put je uspijevala da ponovo ustane i da nastavi kao samostalna državna organizacija. Uvijek je bila moćna da ustane na koljena i nastavi ponovo samostalni suvereni život", kaže on.

Tako će, tvrdi Perović, biti i ovoga puta.

"Crnogorci su se iskorijski mentalno oblikovali kao narod koji ne mrzi, koji nije sposoban da mrzi, kao narod koji nema distance prema drugim vjerama, ovdje crnogorci koji postaju velikosrbi bivaju učeni da mrze. I to je najgore što se dešava jednom narodu , jednom regionu."

Ali, ogromna je dubinska snaga crnogorskog revizionizma, zaključuje Perović, koji sve poziva da udruženim snagama rade za bolje Crne Gore, bez pomoći bilo koje vjerske zajednice.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније