Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vijesti ]

13. 04. 2021. 06:57 >> 13:31
18

TENZIJE U ZEMLJI

Ambasade i EK pozivaju na suzdržanost

Iz Evropske komisije i ambasada SAD i Francuske u Podgorici, apelovali su na što hitnije otvaranje političkog dijaloga u Crnoj Gori, a nakon što su podignute tenzije zbog navodnog pokušaja nove Vlade za "posrbljavanje” države, pišu Vijesti.


Oni, kako je saopšteno Vijestima, pozivaju na suzdržanost i odbacivanje svakog vida nasilja.

Istovremeno, Specijalno državno tužilaštvo tražilo je od Vlade originalno otvoreno pismo premijera Zdravka Krivokapića u kojem je optužio savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića da stoji iza patriotsko-komitskih skupova širom države

Kako saznaju Vijesti, SDT bi danas trebalo da otvori izviđaj u tom predmetu kako bi utvrdili kakva saznanja ima premijer o učešću Veljovića u tim skupovima i "prljavim novcem” kojim se oni navodno finansiraju.

"Tražili smo originalne izjave, nakon čega ćemo otvoriti predmet i ispitati tvrdnje i saznanja Krivokapića. Mi takva saznanja nemamo”, rečeno je u vrhu SDT-a.

Premijer je prije dva dana pozvao političke subjekte da povuku pristalice sa ulica, navodeći da ne spori pravo na proteste, ali bez širenja mržnje i nasilja.

Rekao je, između ostalog, da Veljović rukovodi Komitsko-patriotskim pokretom i da se zna da "sve finansira organizovani kriminal u dosluhu sa političarima,jer oni na taj način čuvaju svoje interese”.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja da li je ovo politička ocjena ili premijer ima dokaze za te tvrdnje, kao i da li će ih dostaviti tužilaštvu.

Krivokapić kao predsjednik Vlade i Vijeća za nacionalnu bezbjednost ima pristup povjerljivim podacima bezbjednosnih službi, pa ostaje nejasno da i je izjavu iznio po tom osnovu. ili na osnovu tvrdnje policijskog službenika koji je u petak na Bogetićima vidio Veljovića kako ga propušta kolona demonstranata, koja je potom blokirala službeni automobil Vlade.

Portparol EK Peter Stano kaže da Evropska unija pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori.

"U tom kontekstu, pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost, poštuju vladavinu prava i krenu u konstruktivan dijalog. Iako je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, ono treba da se ostvaruje bez ugrožavanja javnog zdravlja i uz puno poštovanje vladavine prava i javnog reda", rekao je Vijestima Stano.

I Američka ambasada, kako su saopštili “Vijestima”, ponavlja nedavni komentar Evropske unije, pozivajući sve strane da pokažu suzdržanost i uključe se u konstruktivan dijalog.

"Iako je pravo na mirno okupljanje temeljno demokratsko pravo, javni red i preventivne zdravstvene mjere moraju se poštovati, s obzirom na ozbiljno stanje javnog zdravlja. Američka vlada traži od svih političkih lidera u Crnoj Gori da doprinesu smanjenju tenzija, pozovu na jedinstvo i podrže Crnu Goru koja pripada svim građanima, bez obzira na njihov identitet ili pripadnost,” navodi se u izjavi Američke ambasade

Ambasada Francuske: Ne bi bilo razumno da se pokvari odlična slika o zemlji

"Život Evropske unije čine diskusije i kompromisi očekujemo od Crne Gore da nastavi sa dokazivanjem da je spremna za takvu evropsku kulturu", saopšteno je iz Francuske ambasade u Podgorici.

U odgovoru ambasade Francuske navodi se da "mirna politička smjena zaslužuje uvijek da bude pozdravljena".

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније