Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 04. 2021. 10:17 >> 10:26
5

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ

Vlast pokušala opstrukciju Odbora za izbornu reformu

Poslanica Socijaldemokratske partije Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je Vlada pokušajem usvajanja Odluke koja se tiče kriterijuma za državljanstvo i Zakona o registrima prebivališta i boravišta planirala ne samo da sprovede izborni i etnički inženjering već je, kako je kazala, tim činom pokušala da naruši i rad u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Takav zaključak, kako je kazala, jasno proizilazi iz činjenice da je Odlukom o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbomu reformu jasno naznačeno da će se Odbor baviti pitanjima zakonskih rješenja prebivališta i boravišta, kao i samog državljanstva.

"Namjera da ova pitanja uredi iza leđa Odbora još je jedan u nizu primjera netransparentnog, neozbiljnog i štetnog pristupa ove Vlade, ovoga puta u veoma ozbiljnoj materiji izbornog zakonodavstva gdje postoji ionako visok stepen nepovjerenja između različitih političkih subjekata", kazala je poslanica SDP-a.

Ona navodi da je nova vlast, zajedno sa opozicijom, formirala skupštinski odbor sa jasnim zadatkom bavljenja, između ostalog, i materijom prebivališta i državljanstva, a istovremeno je, kkao dodaje, kroz Vladu ušla u proceduru usvajanja gotovih rješenja u ovoj oblasti.

"Inače po svojoj sadržini veoma štetnih, opasnih i diskriminatornih, zbog čega su i imale za posljedicu opravdane proteste i revolt građana", istakla je Vuksanović Stanković. Kada sve ovo uzmete u obzir, pitanje je da li se radi o lošoj namjeri ili, potpunoj pogubljenosti odnosno diletantizmu Vlade, ili je, što je najrealnije, u pitanju i jedno i drugo. Naravno, predstavnicima nove vlasti nije prvi put da jedno pričaju, drugo misle a treće rade, a da u konačnom važne teme tretiraju bez bilo kakvog dijaloga i konsultacija na što ih stalno podsjeća i EU . Čak je među njima samima toliki stepen 'povjerenja' i međusobnog 'poštovanja' da su i oni koji ih politički podržavaju frapirani tolikom količinom neozbiljnosti koju dnevno pokazuju", navodi se u saopštenju Vuksanović Stanković.

Ona je pozvala vlast da, kako je kazala, pokažu elementarnu ozbiljnost, da konačno odustane od unilateralnih rješenja u ovim osjetljivim oblastima i da se stvore uslovi da se o svemu tome raspravlja na Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, onako kako je i predviđeno i planirano.

"Dakle, dijalogom na evropski način, a ne pravnim i institucionalnim nasiljem", zaključila je Vuksanović Stanković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније