Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 04. 2021. 15:42 >> 15:43
12

VUJOVIĆ ZA TVCG

"Vlada nema velike šanse da preživi"

Politički analitičar Zlatko Vujović kaže da Vlada premijera Zdravka Krikopića nema velike šanse da preživi, jer je znatno oslabila njegova moć, a porasla DF-ova , koji s razlogom može da ucjenjuje novu parlamentarnu većinu. Vujović primjećuje i da bi nova većina ponovo mogla da ima problema s usvajanjem tužikačkih zakona, a skreće pažnju i na birački spisak, jer je analiza Cemija pokazala da je u Herceg Novom deset odsto birača s prebivalištem u drugoj državi.

Podrška prvom čovjeku Vlade Zdravku Krivokapiću opada, i to je, kaže politički analitičar Zlatko Vujović i više nego vidljivo nakon sinoćnjeg sastanka sa predstavnicima parlamentarne većine. Primjećuje da snažan ucjenjivački potencijal sada ima DF.

"Sa ovim stalnim balonima oko eventualnog zamjene na mjesto premijera, da bi DF bio zainteresovan da podrži Dritana Abazovića za novoga premijera se dodatno podstiče se dodatno podstsiče sukob izmedju Abazovića i Krivokapića. Tako da Vlada bilo kako bilo nema neke velike šanse da preživi, mislim da je to pitanje momenta, nekih trgovina, procjene aktuelne Vlade, i mislim da je sudbina Vlade potpuno u rukama gospodina Vučića s obzirom na kontrolu koju gospodin Vučić ima nad DF-om", navodi Vujović. 

A vlast u narednom periodu posebno mora obratiti pažnju na izmjene tužilačkih zakona, poručuje Vujović. Upozorava i da nikako ne bi valjalo da se ponovi jedan od najnažnijih šamara Venecijanske komisije i EU koji smo nedavno dobili.

"Ajmo da vidimo šta su to napisali, da li je to u skladu sa preporukama Venecijaske komisije, ali ako je suditi po najavama brzine i moramo to hitno da usvojimo , idemo u proceduru, gotovo niko ne pominje da će poslati taj tekst ponovo Venecijanskoj komisiji. Mislim da bi bilo sasvim logično da se taj tekst ponovo posašlje EK, Venecijanskoj komisiji. Da se organizuje javna rasprava, okrugli sto i da se čuju a ne da se daju sugestije na osnovu nečega što je Abazović rekao u nekoj izjavi", kaže Vujović.

Zato se javnosti, sugeriše Vujović, što prije mora omogućiti uvid u sva dokumenta, kako se EU opet ne bi našla pred svršen čin.

"Ja bih im savjetovao da potpuno promijene pristup koji su imali prije nego što se desilo to što se desilo sa EU i zapadnim partnerima i da stvarno pokažu jedan odgovoran odnos. Ukoliko pokušaju da ponovo simuliraju nešto što su već radili, mislim da će im se to vratiti sa dosta negativnih efekata."

I namjera Vlade da izvrši promjene unutar biračkog spiska može biti kontraproduktivna, ističe Vujović, koji tvrdi da nema logike dati crnogorsko državljanstvo nekom ko, kako kaže, može izmanipulisati naš pravni sistem.

"Mi smo konkretno u CEMIJU izvršili kontrolu biračkog spisak Herceg Novi. Znači svih nešto više od 25 000 birača smo iskontrolisali, uporedili te podatke sa birakim spiskom Bosne i Hercegovine i Srbije. I prema podacima koje smo mi našli 10, 55 odsto birača iz Biračkog spiska Hn su upisani u biračke spiskove ove dvije države."

Pravnom logikom, riječ je o gradjanima koji imaju dvojno državljanstvo, a 82 lica imaju državljanstvo tri države, poručuje Vujović. Postavlja pitanje načina na koji su te osobe stekle crnogorsko državljanstvo, imajući u vidu da, za razliku od Srbije, Crna Gora nema potpisan ugovor o dvojnom državljanstvu sa BiH.

Zato će, kaže Vujović iz CEMIJA spisak svih birača sa duplim prebivalištem poslati i MUP-u, sa zahtjevom da se te osobe izbrišu iz registra prebivališta i biračkog spiska.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније