Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 04. 2021. 16:10 >> 16:10
2

ZEKOVIĆ PORUČIO

"Tužalačke zakone usaglasiti sa EK, a ne sa DF"

Socijaldemokratska partija pozvala je Vladu da što prije dostavi Skupštini tužilačke zakone koje je usaglasila sa parlamentarnom većinom, kako bi javnost imala priliku da se upozna sa sadržajem predloženih izmjena.

"Potrebne promjene u Tužilaštvu neophodno je sprovesti uz poštovanja naših evropskih obaveza, standarda i mišljenja Evropske i Venecijanske komisije, kako bi garantovali samostalnost Državnog tužilaštva i omogućili nastavak našeg evropskog puta. Stagnacija u integracionom procesu i značaj koji ovi zakoni imaju za ključna pregovaračka poglavlja 23 i 24 obavezuju na konsultacije sa Evropskom komisijom, kako bi promjene doprinijele samostalnosti institucija i našem evropskom putu. Zbog toga je zakon potrebno uskladiti sa Evropskom komisijom, a ne politički isplatiti DF", navodi se u saopštenju Bojana Zekovića, potpredsjednika SDP-a

Ističe da je potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, najavljujući zakone saopštio da ostaju “maksimalno otvoreni za sve kritike, sugestije i komentare NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom ili domaće stručne javnosti”, a to je, kako navodi Zeković, nemoguće ukoliko tekst izmjena koji je pripremljen i dalje nije dostupan ni poslanicima.

"Dosadašnji način bavljenja vladajuće većine ovom važnom materijom je bio do kraja netransparentan i neinkluzivan i svodio se uglavnom na partijske sastanke iza zatvorenih vrata, što je stvaralo opravdan osjećaj dijela javnosti da su ovi zakoni samo dio unutrašnje partijske trgovine i namirivanja partijskih interesa, kako bi se zadovolji DF, a ne ubrzale evropske integracije", piše u saopštenju.

Socijaldemokratska partija još jednom poziva predsjednika Skupštine Crne Gore da pokrene dijalog o potrebnom izboru novih nosilaca pravosudnih funkcija, podsjećajući da stav o dijalogu dijele i svi međunarodni partneri.

"Bez najšireg političkog dijaloga nema stabilizacije političkih prilika, kao ni cjelovitog, ustavnog i evropskog načina rješavanja izazova u pravosuđu i drugim važnim oblastima", zaključuje Zeković. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније