Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 04. 2021. 17:07   >>  17:08

RADULOVIĆ-ADAM

Belgija podržava evropsku orijentaciju nove Vlade

Kraljevina Belgija podržava orijentaciju nove Vlade Crne Gore ka evropskoj budućnosti i spremna je da unaprijedi bilateralnu saradnju – ocijenjeno je tokom današnjeg razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Kunom Adamom.

Tokom sastanka, istaknuto je da bi zvanična posjeta ministra Radulovića Briselu doprinijela intenziviranju političkih kontakata, kao i produbljivanju saradnje Crne Gore i Belgije u oblastima ekonomije, turizma i zdravstva.

Radulović je naglasio da u Crnoj Gori oko 80 odsto građana podržava ulazak Crne Gore u EU, te da je u tom smislu proširenje Unije „prva i posljednja riječ“.

Šef diplomatije je kazao da je potrebno zajednički da stvorimo preduslove za jačanje bilateralnih veza u postkovid periodu, sa fokusom na dolazak belgijskih turista u Crnu Goru i privlačenje kredibilnih investicija. U tom kontekstu, istakao je značaj imunizacije u što većem broju, navodeći da je plan Vlade da do juna bude vakcinisano 70 odsto stanovništva.

Ambasador Adam je pozdravio aktuelnu kampanju za vakcinaciju, dodajući da je optimista kada je riječ o razvijanju saradnje u oblasti turizma. Istakao je da zdravstveni sistem Crne Gore može računati na pomoć Belgije kada je u pitanju nabavka medicinske opreme.

Govoreći o saradnji u oblasti ekonomije, sagovorici su se saglasili da bi trebalo organizovati biznis forum, kada epidemiološki uslovi to dozvole, što će otvoriti dodatne perspektive za ulaganja i povezivanje investitora.

Ambasador Adam je kazao da su ohrabreni čvrstim opredjeljenjem Crne Gore ka EU, te da je za integraciju Regiona važno usvajanje evropskih vrijednosti i rješavanje preostalih regionalnih pitanja. Zajednički je ocijenjeno da je prisustvo evropskih zemalja, kako politički, tako i kroz investicije, važno za dalji napredak zemalja Zapadnog Balkana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније