Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2021. 10:58 >> 10:58

OBLAST TUŽILACA

Preporuke GRECO u potpunosti primijenjene

Crna Gora u potpunosti je primijenila preporuke tijela Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) u oblasti tužilaca, dok je u pogledu sudija implementirana svega trećina mjera, navodi se u godišnjem izvještaju GRECO.

U informacijama preuzetim iz izvještaja, navodi se da je do kraja prošle godine Crna Gora u potpunosti implementirala osam od 11 preprouka GRECO (73%). Jedna preporuka je djelimično implementirana, dok su dvije preporuke nisu sprovedene.

Crna Gora je u grupi zemalja sa najvećim procentom neimplementiranih preporuka u oblasti sudija (67%), dok je s druge strane, jedna od 14 zemalja koje su u potpunosti ispunile sve preporuke u pogledu tužilaca.

U dijelu koji se tiče parlamentaraca četvrtina je djelimično sprovedenih preporuka za sprječavanje korupcije, dok su ostale u potpunosti implementirane.

Do kraja 2020. godine, države članice GRECO-a u potpunosti su sprovele skoro 40% preporuka za sprečavanje korupcije u pogledu poslanika, sudija i tužilaca. Preporuke sa najmanje usaglašenosti bile su preporuke poslanika (samo 30% u potpunosti sprovedeno), zatim sudije (41%) i tužioci (47%).

GRECO: Spriječiti rizike od korupcije uzrokovane pandemijom

Vlade bi trebalo sa velikom pažnjom da upravljaju rizicima od korupcije koji su se pojavili zbog potrebe za vanrednim mjerama tokom pandemije COVID-19, uključujući ulivanje velike količine novca u ekonomiju radi ublažavanja njenog ekonomskog i socijalnog uticaja, saopštilo je tijelo Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) u godišnjem izvještaju.

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić naglasila je da u izazovnim vremenima sa kojima se suočavamo, vlade treba da pojačaju napore kako bi obezbijedile da sve politike i akcije usmjerene na rješavanje javnog zdravlja i ekonomske krize ispunjavaju antikorupcijske standarde.

“Adekvatni zakonski i institucionalni okviri za borbu protiv korupcije nisu dovoljni. Moramo da vidimo kako se ovi standardi efikasno primjenjuju u praksi, a vlade moraju da djeluju transparentno i sa odgovornošću “, navela je Pejčinović-Burić.

U izvještaju, predsjednik GRECO-a Marin Mrčela poziva države da pomno slijede smjernice koje je GRECO izdao 2020. godine kako bi spriječili rizike od korupcije u kontekstu pandemije.

"Ključno je da se u vanrednom stanju sve odluke i postupci dizajniraju sa transparentnošću, integritetom i odgovornošću", rekao je Mrčela.

“Upadljivi pokušaji zastrašivanja pravosuđa”

Predsjednik GRECO-a, Marin Mrčela, takođe žali što u nekim državama članicama postoje „upadljivi pokušaji“ izvršne i / ili zakonodavne vlasti da napadne, zastraši ili potčini pravosuđe.

„Kada razmatramo mjere za sprečavanje korupcije, moramo imati na umu da borbu protiv korupcije ne bismo smjeli smatrati odvojenom ili čak protivnom nezavisnosti sudstva. Prvo je neophodno za drugo, i obrnuto “, dodao je Mrčela.

Izveštaj GRECO razmatra mjere za sprečavanje korupcije u zemljama članicama GRECO-a 2020. godine u četvrtoj rundi ocjenjivanja - koja se tiče parlamentaraca, sudija i tužilaca - i petoj rundi ocenjivanja, koja je usredsređena na centralne vlade - uključujući najviše izvršne funkcije - i agencije za sprovođenje zakona.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније