Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ CdM ]

15. 04. 2021. 20:55 >> 21:02
13

ABAZOVIĆ

"CG nije dobila šamar od EU"

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ocijenio je da, iako evropski partneri nijesu bili zadovoljni prvim prijedlogom tužilačkih zakona, Crna Gora nije dobila nikakav šamar od EU.

Abazović je, gostujući na TV Vijesti, priznao da su tada napravljeni proceduralni faulovi.

“Ova zemlja čeka 30 godina da iskorači. Ono što su očekivanja građana jeste da tužilaštvo funcionište. Možda nijesmo uradili sve kako treba, ali ne mislim da je to šamar. Intencija Evropske komisije je da promjenu vlasti treba da prežive insititucije”, rekao je Abazović.

Kako je rekao, nakon što su otputovali u Brisel shvatili su šta je problem.

“Zakon o Specijalnom tužilažtvu je bio kamen spoticanja”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, političkim dijalogom uspjeli da dođu do dogovora oko izmjena zakona, a predstavnici Demokrata bili su prisutni na svim sastancima.

On je poručio da su nakon trećeg sastanka smo obavijestili javnost da imaju nacrt Zakona na kome se može intervenisati.

“Ne treba podleći propagandi, protiv ovih zakonskih rješenja su oni koji ne žele promjene. Prva stvar je što smo odbili zakone o Specijalnom tužilaštvu”, rekao je Abazović. On je dodao da je mišljenje Venecijanske komisije ono što i samo ime kaže – mišljenje, a ne obaveza.

“Ipak, mi prihvatamo da se složimo sa ogromnom većinom mišljenja zbog partnerskog odnosa”, rekao je on.

On je kazao da se mijenja kompozicija Tužilačkog savjeta – sada će biti pet predstavnika tužioca, pet eksperata pravnih nauka, ministar pravde ili predstavnik ministra pravde.

Naveo je da Vlada pokušava dođe do toga da ne bude više situacija u Crnoj Gori da jedan centar moći isključivo odlučuje.

“Domaći eksperti, čija imena ne želim da pominjem jer rade pro bono, bili su uključeni. Ovo je otvoren proces”, rekao je Abazović.

On je najavio promjene u Tužilačkom savjetu za oko 60 dana.

“Želimo situaciju da izbjegnemo vakuum. Treba da pokažemo zašto je to važno za naš politički momenat. Ako možemo sa Venecijanskom komisijom da uskladimo 90 procenata, dozvolite da ova zemlja, parlament, većina i građani imaju suverenitet da možda 10 ili pet procenata intervenišu na svoje zakonodavstvo”, poručio je vicepremijer.

Kako je rekao, jedan od tužilaca “uzeo je stan usred državnog udara”.

“Taj stan je dobio od države. Ne mogu da sada kažem o kome je riječ, ali mislim da će se to o tome više čuti naredne sedmice”, rekao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje u slučaju smjene ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, kazao je da će do izbora novog ministra Vlada imenovati osobu koje će obavljati tu dužnost i preuzeti eventualne dužnosti ministra.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније