Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 11. 2013. 09:05 >> 09:13
2

ISTIČU MANDATI

Ko će biti novi crnogorski ambasadori?

Ambasadorima Crne Gore u Grčkoj i u Srbiji, Ivu Armenku i Igoru Jovoviću ističe mandat krajem ove godine, potvrđeno je Pobjedi u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. Iz Ministarstva nijesu htjeli da preciziraju ko će zamijeniti ambasadore, pozivajući se na „dobru diplomatsku praksu, da se do dobijanja agremana iz zemlje prijema sa imenovanjima ne izlazi u javnost“.

Već u prvoj polovini iduće godine ističe mandat i ambasadorima Crne Gore u Turskoj (Ramo Bralić), Makedoniji (Dušan Mrdović), u Misiji Ujedinjenih nacija UN u Njujorku (Milorad Šćepanović), u Italiji (Vojin Vlahović) i Bosni i Hercegovini (Dragan Đurović).

Takođe, u drugoj polovini naredne godine moguće su i promjene ambasadora u Francuskoj (Irena Radović), Sjedinjenim Američkim Državama SAD (Srđan Darmanović), i u Misiji UN-a u Ženevi (Ljubiša Perović).

„Do kraja godine imaćemo zamjenu u ambasadama u Atini i Beogradu. U prvoj polovini 2014. godine otvoriće se Turska, Makedonija, Misija UN u Njujorku, Italija, BIH. A u drugoj polovini godine Misija UN Ženeva, Francuska, SAD. Početkom 2015. godine Ujedinjeni Arapski Emirati (Aleksandar Eraković), Velika Britanija (Ljubiša Stanković) i Misija pri Savjetu Evrope u Strazburu. U toku su pripreme za otvaranje ambasade u Argentini“, aopšteno je iz MVPEI:

Odgovarajući na pitanje koliko Crna Gora ima diplomatsko-konzularnih predstavništava i gdje, iz Ministarstva je rečeno da ih je 25, i to u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, NR Kini,

Makedoniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Rusiji, SAD-u, Svetoj Stolici i SVMR, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švajcarskoj, Poljskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bugarskoj, Rumuniji i Kosovu.

Crna Gora ima šest misija pri međunarodnim organizacijama, i to pri Evropskoj uniji sa sjedištem u Briselu, Stalnu misiju pri Organizaciji ujedinjenih nacija sa sjedištem u Njujorku,

Stalnu misiju pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju i specijalnim organizacijama UN sa sjedištem u Beču, Stalnu misiju pri Organizaciji ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Ženevi, Misiju pri Sjevernoatlantskom savezu sa sjedištem u Briselu i Stalnu misiju pri Savjetu Evrope sa sjedištem u Strazburu, kao i dva generalna konzulata u Frankfurtu i Njujorku.

Iz ovih ambasada se, kako se pojašnjava, nerezidentno predstavljaju naši interesi - iz Poljske u Letoniji, Litvaniji i Estoniji; iz Francuske u Monaku i Andori; iz Belgije u Luksemburgu i Holandiji; iz Austrije u Češkoj i Slovačkoj, iz Švajcarske u Lihtenštajnu, iz SAD u Kanadi, iz Italije na Malti i u San Marinu, iz Ujedinjenog Kraljevstva u Irskoj i na Islandu, iz Turske u Azerbejdžanu i Iranu, iz UAE u Kataru i Bahreinu, iz Grčke na Kipru.

MVPEI dodaje i da stalna Misija pri UN sa sjedištem u Njujorku pokriva nerezidentno Kubu i Kostariku, a ambasada u Rusiji pokriva Bjelorusiju i Kazahstan.

„Neke od navedenih diplomatskih predstavništava će nerezidentno pokrivati i: Moldaviju (iz Rumunije), Indoneziju,

ASEAN i Južnu Koreju (iz Kine), Meksiko (iz SAD-a). Ovaj postupak je u toku“, navodi se u odgovorima MVPEI.

Iz Crne Gore se trenutno nerezidentno pokriva Jermenija, Ukrajina i Gruzija.

U završnoj fazi je i postupak imenovanja nerezidentnih ambasadora koji će iz Ministarstva vanjskih poslova zastupati naše interese u Španiji, Portugalu, Izraelu, Švedskoj, Danskoj, Finskoj i Norveškoj, Indiji, Tajlandu, Egiptu, Etiopiji, Južnoafričkoj Republici i Afričkoj uniji, Australiji, Saudijskoj Arabiji, Organizaciji islamske zajednice i Japanu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније