Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

18. 04. 2021. 08:14 >> 08:15
6

BUGARIN

Vladini predlozi nezakoniti i nedovoljno pripremljeni

Način na koji se pristupilo uređenju regulisanju pitanja državljanstva implicira i izaziva sumnju da su glavni motiv za izmjene politički razlozi, kazao je za Pobjedu nekadašnji koordinator za viznu i postviznu liberalizaciju Crne Gore s Evropskom unijom Bojan Bugarin.

Upozorava i da je evropska praksa da su manje države restriktivnije kada je riječ o odobravanju državljanstva.

Bugarin smatra da je Vladin Predlog izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom nezakonit i da nije dobro pripremljen.

"Način na koji su izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom pripremljene, brzina i netransparentnost koje su pratile proces, nestručnost i nepoznavanje materije koja se uređuje prilikom formulisanja izmjena Odluke, ukazuje da se izmjenama nije pristupilo sa stručne i profesinoalne strane, da samom postupku nije prethodilo profesionalno i stručno promišljanje, prijeko potrebna analiza trenutnog stanja i ishodi i rezultati koji se izmjenama očekuju", kaže Bugarin za Pobjedu.

Zna, kako ističe da u Ministarstvu unutrašnjih poslova postoje profesionalci i eksperti za tu oblast, a smatra da oni nijesu konsultovani prilikom pripreme Informacije o rezultatima sprovedene analize zakonodavnog okvira i sudske prakse u vezi sa crnogorskim državljanstvom, koju je Vlada Crne Gore usvojila 26. marta, kao i prilikom same pripreme teksta izmjene i dopune Odluke, već da je postupak iniciran i odrađen “spolja”.

"Imajući u vidu kompleksnost i osjetljivost ovog pitanja, nikako se nije smjelo na ovaj način ući u cijelu priču. Ukoliko je osnovni razlog bio, kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ispravljanje nepravdi, tom “ispravljanju nepravdi” se trebalo i moralo drugačije pristupiti. Ukoliko je bilo slučajeva, a vjerujem da jeste, da je neko lice bilo oštećeno u postupku odlučivanja po zahtjevu za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, ti slučajevi su se mogli analizirati i preispitati u okviru postojećeg normativnog okvira", naveo je Bugarin.

Moguće je bilo, kako kaže preispitati pojedinačne slučajeve pristupi ponovnom postupanju i rješavanju onih predmeta gdje se može locirati greška državnog organa (npr. u pogledu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost i dr), a imajući u vidu presude Upravnog suda, kao i pravne stavove Upravnog suda za svaki pojedinačni predmet.

"Ovakvom jednom analizom bi se utvrdio tačan broj lica prema kojima je “sistem” bio nepravedan i to ne bi iziskivalo previše vremena, kao ni veliki kadrovski potencijal, s obzirom da je registar crnogorskih državljana elektronski vođena baza podataka koja omogućava brzo i prilično jednostavno pronalaženje svih “spornih” predmeta. Na ovaj način bi se pokazala ozbiljnost, temeljnost i pravi put rješavanja eventualno spornih pitanja, te pokazalo da li je Odluku potrebno mijenjati upravo zbog tih nepravdi iz prošlosti, ili se izmjenama Odluke želi liberalizovati budući prijem u državljanstvo određenih kategorija stranaca. Dakle, ovdje treba razjasniti da li Vlada pristupa izmjenama Odluke zbog ispravljanja nepravdi iz prošlosti, zbog sprečavanja nepravdi do kojih može doći u budućnosti, zbog olakšavanja prijema u državljanstvo lica koja su u braku sa crnogorskim državljanima, ili pak, kako predsjednik Vlade reče, nemalog broja lica koji žive dugo vremena u Crnoj Gori bez regulisanog državljanstva. Način na koji se pristupilo rješavanju ovog pitanja, implicira i izaziva sumnju da su u pitanju politički razlozi", zaključio je Bugarin.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније