Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

18. 04. 2021. 17:42   >>  17:43 3

ZEKOVIĆ

Zaustaviti favorizaciju SPC

Dio Vlade, u kojem su i visoki funkcioneri Građanskog pokreta URA, treba da zaustavi favorizaciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u odnosu na ostale vjerske zajednice, ocijenio je bivši državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Aleksandar Saša Zeković.

„Ukoliko u mandatu ove Vlade nije moguće, zbog odnosa između vladajućih partija, osigurati odsustvo svake diskriminacije i postupanje utemeljneo na činjenicama i bez hegemonističkih ambicija, onda treba, do zdravijih političkih prilika, odustati od uređenja međusobnih odnosa sa SPC“, smatra Zeković.

Prema njegovim riječima, to posebno usljed činjenice što Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) trpi višedecenijsku nepravdu i diskriminaciju, kako tokom života Crne Gore u različitim zajedničkim državama, tako i nakon obnove nezavisnosti.

„SPC u Crnoj Gori predstavlja duhovni i politički stožer najvećeg broja partija koje obrazuju vlast, ali to ne treba pobjednički zloupotrebljavati, posebno ne na štetu drugih društvenih i etničkih zajednica“, upozorio je Zeković.

Kako je naveo, građanski i progresivni dio vlasti treba da se odupre takvim pritiscima, da spriječi dalje manipulacije i zauzme neutralan i objektivan pristup.

Zeković je istakao da potpisivanje ugovora sa SPC ne smije da postane politika svršenog čina.

On je kazao da uređenje odnosa države Crne Gore sa svim pravoslavnim vjerskih zajednicama treba da teče paralelno, i mnogo transparentnije nego što je to sada slučaj.
„Koliko taj proces ne treba da bude na štetu interesa i stečenih prava SPC, isto tako treba, bez daljeg odlaganja, da podrazumijeva i uspostavljanje, bar narednih deset godina, i mjera afirmativne akcije i dodatne državne podrške prema CPC“, zaključuje se u saopštenju Zekovića.

Premijer Zdravko Krivokapić je ranije danas saopštio da je Vlada spremna za potpisivanje ugovora sa SPC, i poručio da to pitanje ne smije biti podložno politizaciji ili podmetanju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније