Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 04. 2021. 13:23 >> 13:26

HRA ZAHTJEVA

"Održati javnu raspravu o tužilačkom zakonu"

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je da Vlada obezbijedi odgovarajuću javnu raspravu o konačnom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu u skladu s propisima, prema kojima ona mora da traje najmanje 20, a najviše 40 dana.

"Akcija za ljudska prava (HRA) nije danas prisustvovala debati o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, jer smo na nju pozvani u petak na kraju radnog vremena u 17 časova, što nam nije ostavilo dovoljno vremena da se za nju pripremimo i odložimo ranije preuzete obaveze za danas", navode u saopštenju.

Kako navode, u pismu potpredsjedniku Vlade, Dritanu Abazoviću, ponovili su isto što su i prošle godine napisali i predsjednici odbora Skupštine Crne Gore, Marti Šćepanović, kada ih je samo dan ranije pozvala na raspravu o predlogu Zakona o medijima.

Smatraju da je pozivanje na ovakav način na ozbiljne debate neprimjereno i da omalovažava učesnike.

Apelovali su da Vlada obezbijedi odgovarajuću javnu raspravu o konačnom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu u skladu s propisima, prema kojima ona mora da traje najmanje 20, a najviše 40 dana.

Iz HRA smatraju da je održavanje javnih rasprava o ključnim zakonima, kakvi su i oni koji uređuju pravosuđe, neophodno da bi se obezbijedio najbolji mogući kvalitet tih propisa i povećalo povjerenje građana, a posebno stručne javnosti, u demokratski proces koji ostvaruje javni interes.

"Na osnovu letimičnog pregleda Nacrta zakona, pozdravili smo usvajanje naših predloga u pogledu sprječavanja sukoba interesa kod svih članova Tužilačkog savjeta i propisivanje dodatnih uslova u cilju depolitizacije kod izbora uglednih pravnika, i založili se za njihovo usvajanje u cjelosti. S druge strane, primetno je da Nacrt sadrži odredbe koje je Venecijanska komisija ranije kritikovala. Posebno zabrinjava što se ostalo pri tome da v.d. stanje može da se produžava unedogled tako što bi se vršioci dužnosti VDT-a smjenjivali, čime se izigrava Ustavno rješenje za izbor VDT, koje zahtijeva i učešće opozicije", navode u saopštenju.

Nacrt zakona, kako kažu, nažalost nije posvetio dovoljnu pažnju uređenju disciplinskih postupaka i postupaka ocjenjivanja državnih tužilaca, iako je u obrazloženju Nacrta ukazano na neefektivnost i nefunkcionalnost ovih postupaka u praksi.

HRA je, napominju, ranije u okviru javnih konsultacija dostavila više predloga upravo u odnosu na uređenje ovih pitanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније