Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 11. 2013. 15:21 >> 15:32

OKRUGLI STO

Poglavlje 23 test za političku volju

Poglavlje 23, biće više od drugih, test za političku volju neophodnu za suštinske reforme u depolitizaciji pravosuđa, efikasnu borbu protiv korupcije i za potpunu zašititu ljudskih prava, ocijenjeno je na okruglom stolu o spremnosti Crne Gore za otvaranje tog poglavlja.

Okrugli sto organizovao je Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), a izvršni direktor te organizacije, Ana Novaković kazala je da poglavlje 23 nije tehnički najteže u pregovorima, ni najobimnije, ali je, kako je navela, politički najzahtjevnije.

Novaković je ocijenila da to poglavlje sadrži najosjetljivije teme za svaku državu koja teži da zaokruži tranzicioni proces.

"Ključne teme su, da li je država uspjela da obezbijedi nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, da li ima snažne institucije za efikasnu borbu protiv korupcije, koliko se poštuju ljudska prava i koliki je stepen tolerancije na različitosti“, rekla je Novaković.

Prema njenim riječima, poglavlje 23, je najviše od svih drugih, test političke volje za suštinskim reformama u Crnoj Gori, depolitizacijom pravosuđa, efikasnim obračunom protiv korupcije i zaštitom ljudskih prava“, ocijenila je Novaković.

Generalni direktor za evropske integracije u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, Snežana Radović, rekla je da je Vlada pripremila Akcione planove za otvaranje poglavlja 23 i 24 i da u Vladi očekuju sazivanje Međuvladine konferencije u Briselu za otvaranje tih poglavlja.

Alberto Kamarata iz Delegacije EU u Podgorici, rekao je da je Crna Gora „pionir“ u novom pristupu pregovorima.
On je saopštio da Evropska komisija priprema nacrte pregovoračkih pozicija za poglavlja 23 i 24 koje će biti dostavljene državama članicama.

„Akcioni planovi imaju svrhu samo ako se pretovre u konkrentne inicijative, a u poslednjem Izvještaju o napretku je naglašeno da planovi na vrijeme moraju biti primijenjeni“, precizirao je Kamarata.

Predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović, rekao je da korupcija predstavlja ozbiljnu prijetnju za crnogorsko društvo, ocjenjujući da parlament mora da stvori efikasan okvir za borbu protiv te pojave.

„Spoljnji pritisak na sprovođenje reformi je neophodan, a sumnjam da je vlast spremna za rješavanje ključnih problema. Od izuzetnog značaja za državu je rješavanje svih afera jer bi to poslalo dobru poruku Briselu“, naveo je Radunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније