Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dijana Drašković, TVCG ]

20. 04. 2021. 19:48 >> 19:53
4

ALBANSKE PARTIJE

"Zaustaviti pokušaj izbornog inženjeringa"

Albanci u Crnoj Gori smatraju da će se izmjenama Zakona o registru prebivališta i boravišta, tom manjinskom narodu nanijeti šteta.

Poslanici Albanske liste i Albanske koalicije Genci Nimanbegu i Fatmir Đeka pozivaju Vladu da odustane od izmjena tog pravnog akta, jer je, kako kažu, po srijedi izborni inženjering.

Albanci su uvijek tu kada treba pomoći Crnoj Gori, a kako ih je malo, nikako ne mogu, kažu razumjeti namjeru da se izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta.

“Nemamo sumnje, riječ je o pokušaju izbornog inženjeringa. Kad je riječ o Albancima i na mala vrata, ali evidentnog, konačnog etničnog inženjeringa. Jedan istorijski autohtoni narod bi vjerovatno pao na nivo statističke greške”, kaže Đeka.

Izmjena Uredbe o zakonitom boravku, crnogorsko državljanstvo može obezbijediti hiljadama osoba, što, kako smatraju albanski predstavnici u parlamentu, može imati mnogo negativnih efekata na birački spisak, i prouzrokovati još podjela, u ionako podijeljenom društvu.

S druge strane, tvrde i da će gubitak državljanstva prouzrovati i gubitak biračkog prava i poslati poruku dijaspori da je nepoželjna.

“Pozivamo Vladu Crne Gore i njene institucije da konačno odustanu od namjere i svih aktivnosti, i da ovaj Zakon o registrima koji je u nadležnosti Skupštine prema odluci ove skupštinke većine bude dio rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i da tamo bude odobren jednino konsenzusom članova ove komisije. Takođe pozivamo udruženja naše dijaspore da podrže stav dvojice poslanika u Skupštini i da svoj glas podignu kako kod međunarodnih partnera tako i u pravcu vladajućeg režima u Crnoj Gori”, navodi Nimanbegu.

Đeka ističe da bi ministar trebalo da zna da se takva pitanja ne rješavaju podzakonskim aktima, nego zakonom.

“Uostalom to su isuviše ozbiljne stvari da bi se rješavale daleko od očiju javnosti”, poručio je Đeka.

Kako smatraju poslanici Albanske liste i Albanske koalicije, nema dokaza da su birački spiskovi neregularni, naprotiv. Zato pozivaju sve Albance da im pomognu i odbrane svoja, kako tvrde, stečena prava.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније