Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 04. 2021. 10:21 >> 10:21
1

DOKLESTIĆ

Vratićemo Herceg Novom status zelene opštine

Herceg Novi je oduvijek bio poznat po skalinama i zelenilu, ali galopirajuća urbanizacija i "valorizacija" prijete da potpuno ugroze životnu sredinu. Moramo posložiti prioritete, a naš je, bez premca, zeleni Herceg Novi, saopštio je kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški Lazar Doklestić.

Hercegnovski pomorci sa svih strana svijeta donosili su egzotično bilje, kojim su trajno oplemenili izgled te opštine, podsjeća Doklestić i ističe da je tako Herceg Novi dobio mimozu, palme, magnoliju, kamelije, kaktuse i mnoge druge biljke koje se danas smatraju domaćim.

"Park Boke, zasluga je nekadašnjeg predsjednika opštine Mirka Komnenovića i nekada je važio za najljepši park na Jadranu. To je svjedočanstvo minulih vremena, kada je lokalna vlast imala više sluha za životnu sredinu", kazao je Doklestić.

On upozorava da, u vremenu dinamične urbanizacije, parkovi postaju jedine urbane oaze mira i tišine, u čemu Herceg Novi, ukoliko se nešto ne preduzme, može početi da oskudijeva.

"Herceg Novi se prethodnih decenija užurbano širio, ali to širenje nije pratilo kreiranje novih zelenih površina. Naprotiv mnoge postojeće zelene površine su devastirane. Pored toga, preostale, koje su preživjele “valorizaciju i urbanizaciju” ne održavaju se na valjan način", dodaje Doklestić.

Epidemija surlaša koja je zahvatila region, napominje Dokestić iz koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški, najveće posljedice ostavila je u Crnoj Gori.

"Neadekvatna i nedovoljna reakcija lokalne uprave, omogućila je širenje surlaša koji je uništio većinu palmi i narušio ambijentalnu cjelinu Herceg Novog i Boke. Potrebni su nam novi parkovi i drvoredi, kao i bolje čuvanje i održavanje postojećih. Zelenilo nije samo prijatno za oko, već pomaže i u smanjenju buke, regulisanju tempereture i čistijem vazduhu", kazao je.

Osim toga, dodaje, zahtijevaće i konstantno čišćenje obale.

"Strogo ćemo sankcionisati svako zagađivanje obale, morskog akvatorija i morskog podmorja, a postavićemo i mreže za skupljanje otpada na ulivima rijeka i potoka u more", navodi se u saopštenju.

Doklestić kaže da će se koalicija Crno na bijelo – Može Bokeški zalagati da Herceg Novi ostane “zelen”.

"Samo zeleni Herceg Novi može da bude moderan i evropski Herceg Novi. Svi činioci naše platforme će se za to kontinuirano zalagati", zaključuje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније