Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 04. 2021. 20:53   >>  21:07 4

BOŠNJAK

Zakon o utvrđivanju porijekla imovine test za Vladu

Zakon o utvrđivanju porijekla imovine, koji je u skupštinskoj proceduri, test je za Vladu, da se vidi koliko je spremna da se obračuna sa kriminalcima zaogrnutim najvišim državnim funkcijama, kazala je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Ona je rekla da joj je drago da je konačno objelodanjeno ono na šta ukazuje od 2006. godine.

„A to je sistemska korupcija kroz dodjelu stanova i kredita državnim funkcionerima iz sve tri grane vlasti, kako bi ih izvršna vlast držala zarobljenim i poslušnim“, navela je Bošnjak.

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković saopštila je danas da je najmanje 175 državnih funkcionera riješilo stambeno pitanje po povoljnim uslovima.

Ona je kazala da je za to podijeljeno 25 miliona EUR, a da je arhiva koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima dobrim dijelom uništena.

Bošnjak je podsjetila da je podnosila krivične prijave protiv predsjednika stambene komisije Slavoljuba Stijepovića koji je, kako je navela, poklanjao stanove kao navodne radne prostore podobnima bez ikakvog pravnog utemeljenja čak ni u njihovim nakaradnim odlukama.

„Tužilaštvo je to odbacilo, jer su isti ti tužioci na isti taj protivzakonit način riješili sebi ili svojoj djeci stambeno pitanje i u sramnom obrazloženju naveli da je predsjednik komisije samo ispunjavao naredbe predsjednika Vlade, (Mila) Đukanovića, u šta niko nikada nije posumnjao“, rekla je Bošnjak.

Kako je dodala, i Ustavni sud godinama ćuti na njenu inicijativu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Vladine odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, kao i Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada.

„Ćutao je i Ustavni sud jer su predsjednik suda i gotovo sve sudije bile dio ovih kriminalnih aktivnosti pa su i oni podmireni stanovima i kreditima“, kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, rijetki su bili slučajevi da je nekom od sudija zaista bilo neriješeno stambeno pitanje.

„Ovo su uglavnom bili dodatni bonus stanovi ili krediti da namire i svoje naslednike, ili ih pak prodaju po tržišnim uslovima i dobiju pare, a zauzvrat da ćute i klimaju glavom na sve što im se iz Vlade sugeriše“, rekla je Bošnjak.

Ona je saopštila da je stavila u proceduru Zakon o utvrđivanju porijekla imovine, „kojim su obuhvaćeni ovi „sretni dobitnici“ koji treba da obeštete državu za razliku u odnosu na tržišne vrijednosti“.

„Ovaj zakon i odredba su i test za Vladu, da vidimo koliko je spremna da se obračuna sa ovim kriminalcima zaogrnutim najvišim državnim funkcijama“, kazala je Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније