Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 04. 2021. 11:04   >>  11:10 2

ZEKOVIĆ

SDP pozdravlja odustajanje od konfrontacije sa EK i VK

Socijaldemokratska partija pozdravlja odluku potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da radni tekst Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu prije usvajanja uputi na ocjenu Venecijanskoj komisiji, što je prihvatio na jučerašnjem sastanku sa opozicijom.

"Kako je aktuelni tekst umjesto sa EK i sa Venecijanskom komisijom, usaglašen jedino sa DF-om, ovo pristajanje smatramo odustajem od konforintacije sa EK i VK za račun DF-a, pa želimo javno i jasno da ga podržimo", kazao je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

Kako dodaje Abazović je i juče krio autore teksta i saopštio predstavnicima opozicije da iza predloženih izmjena ne stoji Vlada, iako su jedino objavljene na sajtu Vlade i u ime Vlade poslate Evropskoj komisiji, potvrđujući da iza Zakona ne stoji nijedan Ustavom predviđeni predlagač.

"Promjene u Državnom tužilaštvu su ne potrebne, već neophodne. Promjene su neophodne, ne samo iz razloga što je VDT u vd stanju, već prvenstveno zato što su rezultati nedovoljni, a osjećaj duboke društvene nepravde široko rasprostranjen u javnosti.
Iako su promjene neophodne, predloženi tekst predstavlja opasno normativno nazadovanje, uz jeftin izgovor da se to čini radi personalnih promjena, jer je personalne promjene moguće ostvariti i bez činjenja Državnog tužilaštva zavisnim od vlasti. Dodatno, ono što inicijatori ne vide, jeste da će takvo Državno tužilaštvo biti podređeno ne samo njihovoj, već i svakoj budućoj vlasti. Predloženi tekst omogućava funkciju bez legitimiteta, predstavlja potpuno dezavuisanje Ustavne norme o kvalifikovanoj većini kojom se VDT bira, za šta i Venecijanska komisija ocjenjuje da bi 'vodilo zaobilaženju kvalifikovane većine koju zahtijeva Ustav, što je neprihvatljivo'", ocijenio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније