Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 04. 2021. 13:14 >> 13:15
1

LOMPAR

Glas svim inicijativama za prosperitet Prijestonice

Nova Vlada je za razvojne projekte na Cetinju kapitalnim budžetom, prema mišljenju odbornice URA Vladane Lompar, izdvojila malo sredstava, ali ta nepravda kako ističe, nije veća od one da DPS tako dugo vremena obavlja vlast u ovom gradu, te da do sada nije uspio da od sredstava dobijenih po ovom osnovu unaprijedi život građana Prijestonice.

Lompar je ocijenila da nije sporno da su sredstva po osnovu Zakona o Prijestonici redovno dobijana, ali je problem kako su trošena.

"Želja da predstavite Cetinje kao uspješan, po mnogo osnova unaprijeđen grad je nešto što se kosi sa zdravom sviješću. Cetinje 2021. godine izgleda mnogo gore nego što je izgledalo 2017. ili 2018, kad ste stupili na pozicije koje i u ovom trenutku pokrivate. Toliko je problema koji muče ovaj grad, toliko je 'požara'”, navodi Lompar.

Ona je istakla da su u više navrata vlasti na Cetinju upućivani dobronamjerni savjeti i sugestije iz opozicionih klupa da zaposle više stručnjaka za pripremu projektne dokumentacije, na osnovu koje bi kasnije bila povučena sredstva iz budžeta po osnovu Zakona o Prijestonici, odnosno iz onog dijela 0,6 odsto kapitalnog budžeta.

"Nijeste to uradili. Suština problema su projekti koje je Senat Prijestonice predložio kao razvojne, a teško da se mogu okarakterisati kao takvi. Potpuno je jasno na što će se ovih skoro dva miliona eura trošiti, jer nas čekaju lokalni izbori u Prijestonici”, navodi Lompar.

Kako je napomenula, u Zakonu o Prijestonici postoji član koji kaže da ako procijenjeni iznos kandidovanih projekata za kapitalni budžet koji ispunjavaju uslove shodno aktu o izradi kapitalnog budžeta, ne dostiže projektovani iznos od 0,6 odsto tekućeg budžeta, godišnjim Zakonom o budžetu Crne Gore može se planirati i manji iznos sredstava.

"Ne želim da prejudiciram, ali da li je moguće da projekti koje ste kandidovali ne ispunjavaju potrebne uslove i da zbog toga nijesu opredijeljena tražena sredstva? To me ne bi čudilo i u tom slučaju se Zakon ne krši. Ovim putem pozivam Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i resornog ministra Milojka Spajića da se oglasi i objasni zašto je iznos opredijeljenih sredstava ovoliki. Ukoliko su razlog projekti koji ne ispunjavaju uslove ili nepotpuna projektna dokumentacija, onda morate pogledati između sebe i naći krivca među vašim kadrovima. A, ukoliko se, nekim slučajem, ispostavi da se Zakon krši, uradićemo sve što je potrebno kako bi se pravovremeno napravile izmjene budžeta. Građani Cetinja zaslužuju samo najbolje i mi ćemo uvijek biti na njihovoj strani i raditi isključivo u službi njihovog prosperiteta”, kazala je još Lompar.

Istakla je da će predstavnici tog političkog subjekta u lokalnom parlamentu glasati da se uputi inicijativa Vladi Crne Gore kako bi se ispitale sve okolnosti vezane za ovakav predlog budžeta i potencijalna nepravda ispravila na vrijeme.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније