Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ gradski.me ]

22. 04. 2021. 23:07   >>  23:04 8

ĐUROVIĆ

"PS SE štiti SPC, nema pravo na to"

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope postavlja se kao zaštitnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, na što nema pravo, budući da je riječ o par excellence miješanju u nacionalni suverenitet zemlje, ocijenila je profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović.

U rezoluciji o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je usvojena glasovima 68 poslanika, posebna pažnja posvećena je i Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Đurović kaže da je zabrinuta zbog načina na koji se u tom dokumentu tretira crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Posebno je brine, kako navodi, zaštitnički stav Parlamentarne skupštine SE prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Ocijenjeno je da je dobro što je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti u decembru 2020. godine, istovremeno, skreće se pažnja na nedovoljno jasna vlasnička prava u istom propisu. Drugim riječima, Parlamentarna skupština SE iskazuje puno razumijevanje za stav SPC o vlasništvu nad imovinom države Crne Gore, ali i rezervu za stanje prije 1918. godine", rekla je Đurović.

Ta evropska institucija, ocjenjuje Đurović, ulazi u pitanje suvereniteta Crne Gore, na šta nema pravo. Po njenim riječima, taj stav rezolucije protivan je temeljnim vrijednostima Evropske unije.

"U tački jedan rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope navodi se da subjekat druge zemlje, kroz institut spoljnog miješanja, nema pravo da arbitrira u par excellence pitanjima nacionalnog suvereniteta države. A upravo je to oblast i materija koju treba da reguliše ovaj zakon. Jedina pozitivna stvar, kada je riječ o ovoj temi, jeste to što se u rezoluciji konstatuje da se prilikom usvajanja izmjena zakona nijesu konsultovale sve religijske zajednice, te da se nekima od njih ukida pravo da se nazovu svojim imenom u nezavisnoj državi Crnoj Gori", kaže Đurović.

U rezoluciji Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope evidentiran je i porast napada na nacionalne manjine. Politički akteri pozivaju se da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se izbjegla dalja eskalacija sukoba i sačuvao mir u Crnoj Gori.

"Iskreno ih brine rast etničkih i religijski motivisanih napada, odnosno dizanje političkih tenzija po tom osnovu, što je kulminiralo nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. To je s pravom doživljeno kao pokušaj destabilizacije društva, kao atak na temelje crnogorske građanske države. Multietnički sklad i poštovanje svih konfesija u Crnoj Gori moraju biti osnova zajedničke budućnosti. U posljednjoj tački, PS SE poziva nas da ozbiljno obratimo pažnju na ono što se dešava i upozorava da se takvo činjenje može negativno odraziti na mir u Crnoj Gori. Po mom sudu, ovo upozorenje ima najveću težinu", ističe Đurović.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope konstatuje da je u Crnoj Gori, u oblasti nezavisnosti sudstva, povjerenja u izborni proces, borbi protiv korupcije i stanja u medijima, postignut slab, ili nikakav napredak. Crnogorsku vlast pozivaju da u potpunosti primijeni mišljenje Venecijanske komisije, posebno kada je riječ o tužilaštvu.

Takođe, zahtijevaju veću slobodu govora i obezbjeđivanje sigurnog ambijenta za novinare.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније