Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 05. 2021. 11:59   >>  12:01 27

STAV ABAZOVIĆA

Ugovor sa SPC potpisati nakon izbora mitropolita

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović smatra da bi najbolje bilo da se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvu (SPC) potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog. On je u intervjuu za beogradski Danas podsjetio da je to bila želja i mitropolita Amfilohija.

Najvažnije je, kaže Abazović, da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

"Što se tiče ugovora, naša namjera je bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice – uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka naše zemlje. Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a vjerujem da će Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i prije čina potpisivanja", rekao je Abazović.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Abazović je rekao da su odlučni u svojim namjerama, pa će, kako je ponovio, ruka pravde zakucati na vrata svih onih koji su se ogriješili o zakone Crne Gore, kao i onih koji su, kako kaže, "godinama potkradali državni budžet i radili nauštrb nacionalnih interesa naše države".

"Bez takvog, odlučnog stava, kao i svih drugih reformskih procesa, politička promjena koju smo ostvarili neće i ne može imati svoj suštinski karakter", kaže Abazović.

Sve prijetnje koje je dobijao i objektivni rizici ih, kazao je on, neće spriječiti u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala: "Ponoviću, za ostvarivanje pravde sam spreman platiti bilo koju cijenu".

Kad je riječ o izručenju Svetozara Marovića Crnoj Gori, Abazović je podsjetio da je Vlada, ubrzo nakon formiranja, obnovila zahtjev za izručenje bivšeg potpredsjednika DPS-a, koji je pravosnažno osuđen za brojna krivična djela i koji, kako kaže, godinama izbjegava pravdu.

"Zahtjev crnogorske vlade, ali i gotovo svih građana Crne Gore je u potpunosti opravdan, jer njime tražimo izručenje čovjeka koji je personifikacija organizovanog kriminala i koji je crnogorski budžet oštetio za više desetina miliona eura. Želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa državom Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi", kaže Abazović.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније