Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 05. 2021. 07:21 >> 08:12
12

BIVŠI AMBASADOR

Božović još nije vratio diplomatsku iskaznicu

Ambasada Republike Srbije već više od pola godine, od kada je bivši ambasador te zemlje u Podgorici Vladimir Božović proglašen personom non grata, Crnoj Gori nije vratila diplomatske lične karte i poresku identifikacionu karticu koje su koristili Božović i članovi njegove porodice.

 

To je Pobjedi potvrđeno iz Ministarsva vanjskih poslova Crne Gore, čijom su odlukom krajem novembra prošle godine Božoviću prestale sve diplomatske funkcije u Crnoj Gori.

“Ministarstvo vanjskih poslova je, u skladu sa ustaljenom praksom koja se primjenjuje po prestanku ambasadorske funkcije, verbalnom notom tražilo od Ambasade Republike Srbije vraćanje diplomatskih legitimacija u januaru ove godine. Ambasada Republike Srbije još nije vratila diplomatske lične karte i poresku identifikacionu karticu, izdate bivšem ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću i članovima njegove porodice”, rečeno je Pobjedi iz resora vanjskih poslova.

Odluka o uskraćivanju gostoprimstva Božoviću iz MVP-a je obrazložena njegovim kontinuiranim miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali i time da su ambasadorovo ponašanje i izjave nespojive sa standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Božović je, međutim, od tada u više navrata boravio u našoj zemlji, a posljednji put to se dogodilo 2. maja ove godine kada je prisustvovao vaskršnjoj liturgiji služenoj u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore ranije je rečeno kako Božović, bez obzira na status nepoželjnog diplomate, u našoj zemlji može da boravi kao građanin. To potvrđuju i iz MVP-a.

“Za nas je gospodin Božović državljanin Srbije, koji u tom svojstvu može da boravi u Crnoj Gori, po pravilima koja važe za bilo kog drugog državljanina Republike Srbije”, navode iz MVP.

Objašnjavaju i da to podrazumijeva da Božović u bilo kom trenutku, sa civilnim pasošem Republike Srbije, može ući u Crnu Goru. Napominju i da ne postoji nijedan pravni razlog koji bi mu osporio to pravo.

“ Sa druge strane, posljedica proglašenja diplomatskog predstavnika neke države personom non grata podrazumijeva da nadalje nema pravo da obavlja diplomatske funkcije u toj državi, obavlja zvaničnu komunikaciju, sastanke sa predstavnicima državnih organa države prijema, uživa diplomatski imunitet i diplomatske privilegije”, ističu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Komentarišući nedavno saopštenje koje je, nakon sastanka Božovića sa patrijarhom Porfirijem, izdala Srpska pravoslavna crkva, a u kome se Božović i dalje označava kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, iz MVP-a ističu da je riječ o „samopredstavljanju bivšeg ambaadora“.

“Nijedna vjerska organizacija, pa ni SPC, se u svom djelovanju ne bavi pitanjima diplomatskih odnosa, što znači da ne raspolaže pravom da daje, niti da poništava ambasadorska zvanja. Imajući to u vidu, ne iznenađuje što crkva nije opovrgnula samopredstavljanje bivšeg ambasadora Vladimira Božovića u tom pravcu, budući da to nije u njenoj nadležnosti”, zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније