Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tanja Perović, TVCG

10. 05. 2021. 15:53 >> 15:56
2

RADUNOVIĆ

"Nove izmjene ako bude ozbiljnih zamjerki VK"

Predložene izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu u skladu su s Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, ocijenjeno je na sjednici Zakonodavnog odbora. Opozicija, pak misli suprotno. Iz Demokratskog fronta kažu da je sve bolje od stanja koje trenutno imamo i poručuju da su spremni, ukoliko bude ozbiljnijih zamjerki Venecijanske komisije, da to uvaže u skorije vrijeme, kroz nove izmjene i dopune.

Cilj izmjena zakona o državnom tužilaštvu je omogućavanje promjena u tom državnom organu, koje su neophodne, kazao je u ime predlagača Slaven Radunović iz DF-a. Kaže i da su u najvećoj mjeri uvažili sugestije Venecijanske komisije, te da očekuju tokom dana i novo mišljenje o završnoj verziji.

“Ukoliko bude ozbiljnijih zamjerki, spremni smo da u skorijem vremenu kroz izmjene i dopune i to uvažimo, ukoliko bude u skladu s našim namjerama sa predlaganjem zakona”, kazao je poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović.

Iz SDP-a i Liberalne partije, čiji su članovi jedini od opozicije prisustvovali sjednici, poznati stav - pojedine norme predloženih izmjena suprotne su Ustavu, a pojedine zakonima.

“Ovim zakonom se želi postići politički uticaj većine nad ustavno nezavisnom granom vlasti, pravosuđem”, kazao je poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

“Sastav TS koji ste vi predložili nikako ne može obezbijediti samostalnost u radu Tužilaštva, jer je to politički sastav”, poručila je poslanica SDP-a, Draginja Vuksanović.

“Mi mislimo da je ovaj zakon dobar i efikasan. Ponavljam - ukoliko praksa pokaže da nije u potpunosti u saglasnosti sa onim što smo željeli, mi ćemo ga promijeniti, ništa strašno. Sve je bolje od stanja koje imamo gospođo Vuksanović Stanković”, istakao je Radunović.

“Vi mislite da su ovo promjene na bolje. I Venecijanci su kazali da su promjene na gore a vidjećete šta će biti posljedice ovoga”, kazala je Vuksanović Stanković.

Zakonodavni odbor ipak je na kraju većinom glasova ocijenio da su predložene izmjene u skladu sa Ustavom i pravnim propisima. Zeleno svjetlo odbora dobile su, između ostalog i predložene izmjene zakona o unutrašnjim poslovima, te o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније