Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: TVCG ]

11. 05. 2021. 18:59 >> 20:07
6

ĐUKANOVIĆ VJERUJE

CG će iz kohabitacije izaći bogatija

Ukoliko EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući, kakav je Zapadni Balkan, to će generisati sve veći nivo netolerancije i konflikata, kazao je predsjednik Milo Đukanović u Budimpešti nakon sastanka sa mađarskim predsjednikom Janošom Aderom. Ader je rekao da je od čelnika EU ranije i sada zatražio da podrže evrointegracijske procese Zapadnog Balkana i da ih ubrzaju. U nastavku zvanične posjete Mađarskoj, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, Orban je zahvalio za posjetu, kako je kazao, dugogodišnjeg prijatelja i predsjednika prijateljske države Crne Gore. On je naglasio da je za Mađarsku prijateljstvo sa Crnom Gorom kontinuirano i na dobro obje države.

Uz visoke ocjene međudržavnih odnosa, predsjednik Đukanović je, na interesovanje mađarskog premijera, predstavio aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u Crnoj Gori, ističući da vjeruje da će Crna Gora iz iskustva kohabitacije izaći bogatija za viši nivo demokratske kulture i ostati čvrsto na strateškom evropspkom i evro-atlanstkom kolosjeku.

On je iskazao zahvalnost Mađarskoj na pomoći pruženoj tokom pandemije uz očekivanje da će se po normalizaciji prilika dinamizirati već veoma dobra ekonomska i investiciona saradnja dvije države na temeljima odličnih iskustava sa investitorima iz te zemlje.

“Uz zahvalnost za pažnju Mađarske  i premijera Orbana lično koju posvećuju evropskom putu Crne Gore i regiona, ponovio je da otvorenih očiju gledamo na sve što se događa u Evropi, ali i da čvrsto vjerujemo da je integracija za zemlje ZB najbolji mogući izbor. Mi mislimo da našem regionu treba iskustvo života u evropskom sistemu vrijednosti, koje je iskusila i vaša zemlja, poručio je on.

Premijer Orban je zahvalio Predsjedniku za informacije o Crnoj Gori i predstavio aktuelne prilike u Mađarskoj u kontekstu pandemije, na planu ekonomije i u susret parlamentarnim izborima naredne godine.

Pozdravio je kvalitet bilateralnih odnosa dvije države posebno u ekonomiji koji su utemeljeni na povjerenju i otvorenosti. “Dobra iskustva mađarskih investitora biće podsticaj za buduća partnerstva”, kazao je Orban.

Na liniji podrške proširenju EU, Orban je istakao da ako EU ozbiljno razmišlja o budućnosti, mora integrisati čitav kontinent do Grčke, što je strateško uvjerenje Mađarske. Uvijek ćemo biti na vašoj strani, poručio je on.

Đukanović se sastao i sa predsjednikom Parlamenta Laslom Koverom.

Kover je kazao da mu je čast da se sretne sa političarem koji ima 30-o godišnju karijeru i predstavlja markantnu ličnost političkog života Zapadnog Balkana.

“Na sastanku su razmijenjena mišljenja o ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona, kao i mogućnostima za jačanje saradnje parlamenata, uz ocjenu da je nedavno lansirana Konferencija o budućnosti Evrope prilika za intenziviranje parlamentarnih kontakata”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

EU da ažurira politiku proširenja

Nakon sastanka sa predsjednikom Aderom, Đukanović kaže da je sastanak u Budimpešti bio dobra prilika za razgovar o stanju u regionu Zapadnog Balkana.

“Ne treba podsjećati, Mađarska kao članica EU i kao susjed ZB je u kontinuitetu pokazivala visoku pažnju prema evropskim i euroatlanskim aspiracijama našeg regiona, pravilno razumijevajući važnost integracije, ne samo za naš region nego i za EU i NATO. Nažalost, konstatovali smo da su prethodne godine bile veoma sušne kada je u pitanju politika proširenja. To je na izvjestan način iznenađenje, imajući u vidu da je politika proširenja dugo vremena ocjenjivana kao najuspješnija politika EU, i sada na korak kada je trebalo završiti proces ujedinjenja Evrope, došlo je najprije do zamora u kojem se dugo pričalo u EU, nakon toga je došlo do jednog prećutnog usporavanja tog procesa, a on je logčno za posledicu imao i pad euroentuzijazma i evropskog entuzijazma u našem regionu”, naveo je Đukanović.

Za posljedicu jednog i drugog smo, kako navodi predsjednik, dobili geopolitička interesovanja da ZB od strane trećih zemalja.

“Koje naravno, logično, koriste prazan prostor i piokušavaju da penetriraju svoje geopolitičke interese u tom dijelu Evrope. Kao što sam kazao, sve je to logično, i sve je to legitimno. Ono što nije logično, nije racionalno i nije odgovorno – to je da EU prepušta taj prostor na inicijativu drugim zemljama. To mora biti predmet primarne odgovornosti EU, i naš razgovor se kretao upravo u tom pravcu. Želim da kažem da, ne po prvi put, sa predsjednikom Aderom na tu temu imam apsolutnu saglas. Dakle, jako je važno da Mađarska kao zemlja članica podstakne EU da ažurira svoju politiku proširenja, ažurira svoju politiku prema ZB kako bi se podstakao reformski napor vlada i društava na ZB, kako bi se stvorili uslovi da evropski sistem vrijednosti što brže zaživi i u tom evropskom regionu, a da ljudi koji su stanovnici naših država dožive tu blagodet evropskog kvaliteta života u doglednoj budućnosti”, poručio je Đukanović.

Poručio je i da je Crna Gora veoma zahvalna Mađarskoj na podršci koju smo do sada imali na planu evropske i evroatlanske integracije.

“Mađarska je u dva navrata bila kontakt zemlja za članstvo Crne Gore u NATO, i taj proces je uapješno realizovan 2017. godine. Vjerujem da je Crna Gora od tada do danas apsolutno opravdala svoje članstvo u Alijansi. Takođe, sa zadovoljstvom koristimo ekspertize mađarskih eksperata, sada ih je trenutno u Crnoj Gori dvoje, koji nam pomažu u nekim posebno osjetljivim oblastima, prije svega u oblasti vladavine prava da što brže savladamo svoje deficite, ostvarimo potrebne kapacitete koji će nam pomoći da brže realizujemo reformske ciljeve i da ostvarimo ono što je naša namjera a to je da ovu prednost u procesu pregovaranja sa Evropom, u finalu efektuiramo tako što će Crne Gora biti prva sledeća članica EU. Mislim da to nije važno samo za ZB, mislim da je to jako važno za EU, predsjednik Ader i ja smo oko toga saglasni”, naveo je Đukanović.

Kaže i da ukoliko EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući kakav je ZB, i ukoliko dozvoli da se u toj sobi živi vanevropski način života, to će vremenom predstavljati meki trbuh Evrope, to će, kako kaže Đukanović, vremenom generisati sve viši nivo netolerancije, potencijalnih konflikata čemu smo nažalost svjedočili 90-ih godina upravo u tom regionu.

“Želim da podsjetim da Crna Gora i Mađarska imaju izuzetno dobru bilateralnu saradnju, manje više u svim oblastima, u oblasti odbrane, u oblasti prosvjete, u oblasti nauke i tehnologije, u oblasti zdravstva, a posebno želim da istaknem dobru saradnju i dobro iskuatvo Crne Gore sa mađarskim investitorima i sa mađarskim biznisom”, kaže Đukanović.

Dugo vremena su, kako dodaje, mađarski investitori predstavljali vodeće investitore u Crnoj Gori.

“To je jako važno kazati jer je upravo zahvaljujući direktnim stranim investicijama Crna Gora u periodu od obnove nezavisnosti do danas imala jako dinamičan ekonomski rast, i nadamo se da ćemo uskoro imati kraj pandemije i da ćemo biti u prilici da se sa punom pažnjom posvetimo normalizaciji ekonomskih aktivnosti u Crnoj Gori, u obnovi investicionog ciklusa i stvaranja uslova za dalji socijalni razvoj Crne Gore”, naveo je Đukanović.

Kazao je predsjedniku Aderu da je ostalo još mnogo nezavršenog posla na planu investicija, u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i proizvodnje hrane.

“U svim tim oblastima mađarski partneri bi bili vrlo poželjni partneri za razvoj zajedničkih projekata u Crnoj Gori, tako da se nadam da će se ne samo sačuvati dosadašnji nivo ekonomske saradnje, nego da ima ozbiljnog prostora za dalje unapređenje ekonomske saradnje koja naravno kao u svim međudržavnim odnosima predstavlja fundament bilateralnih odnosa između dvije zemlje”, poručio je Đukanović.

On je zahvalio predsjedniku Aderu zbog poziva i da izrazio zadovoljstvo što posjeta predstavlja povratak na stare i provjerene staze održavanja kvaliteta međudržavnih odnosa u postpandemijskom periodu.

“Iskoristio sam priliku da uvaženom predsjedniku Aderu saopštim riječi zahvalnosti u ime Crne Gore i njenih građana za pomoć koju je Mađarska pružila, i u zaštitnoj opremi i u PCR testovima, a i zbog spremnosti Mađarske da uskoro potpišemo Memorandum o priznavanju sertifikata o vakcinaciji kako bismo na taj način olakšali putovanje građanima iz jedne u drugu državu, i kako bismo olakšali turistički promet”, naveo je Đukanović.

Ader: Crna Gora spremna da ubrza pregovarački proces

Predsjednik Mađarske Janoš Ader naveo je da je za devet godina predsjedničke dužnosti, prvi put imao online konferenciju za medije i da je to ujedno i nakon godinu prvi dolazak, prva predsjednička posjeta.

“Možda ste juče, primijetili, pročitali u medijima da je tzv. bukureštanska devetorka razgovarala o budućnosti NATO saveza i o strateškim sigurnosnim izazovima koji prijete ili mogu prijetiti ovoj regiji. U konferenciju se uključio i gospodin Džo Bajden, predsjednik SAD-a. Da se nadovežem na jednu konferenciju od prije tri godine u Varšavi, ja sam neke stvari ponovio. Rekao sam, bukureštanska devetorka i NATO države moraju voditi računa o izazovima. Rekao sam da su to izazovi koji dolaze iz južnog pravca, koji su bili aktuelni prije tri godine i sada su aktuelni: to su terorizam, migracije i politički vakum koji se usljed događanja tokom proteklih mjeseci pojavio na Balkanu. Jedan od najvažnijih pokretača toga je usporavanje integracijskog procesa Zapadnog Balkana u EU. To sam ja već više puta naglašavao – da je evropska politika integracije u tom regionu izgubila vjerodostojnost”, poručio je mađarski predsjednik.

Stanje je kako dodaje, pogoršano pandemijom Covida, zdravstvenim i društvenim učincima.

“Ako tome dodamo i ekonomske poteškoće možemo sasvim jasno zaključiti da će se povećati i društvena napetost, a ako uz to dođu još i etnički sukobi, onda smo već suočeni sa ozbiljnim sigurnosnim izazovima i rizicima. To je ono što sam ja juče istakao. Zamolio sam novom američkog predsjednika, nove predstavnike američke politike, da skrenu veću pažnju na države ZB. Od čelnika EU, ranije sam, a i sada, zatražio da podrže evrointegracijske procese ZB pa tako i Crne Gore i da ubrzaju te procese”, naveo je Ader.

Podsjeća da je 2017. godine na konferencij i u Podgorici rekao da nam trebaju jasni uslovi za sve države, za sve kandidate, trebaju nam jasni rokovi i trebaju nam efikasni pregovori.

“Dakle, to je nešto što vrijedi i danas: jasni uslovi, jasni rokovi i efikasni pregovori. To je ono što nam je potrebno. Crna Gora je za to spremna - spremna pregovarati i ubrzati pregovarački proces. Crna Gora je otvorila 33 poglavlja sa EU ali od 2017. dakle, već četiri godine, nije zatvoreno ni jedno poglavlja. Dakle možemo reći da je tempo, efikasnost, upitan trenutno. Osim toga, Crna Gora je dokazala spremnost, pridružila se NATO savezu. Ako je dokazala svoju opredijeljenost kao NATO država, mi s pravom možemo očekivati da će istu opredijeljenost i odvažnost iskazati i u procesu pridruživanja EU. Dakle, Evropa nema drugog izbora. Ja pozivam sve evropske političare da se odnesu prema ovim aspektima o kojima sam govorio, da se ubrzaju integracijski procesi kako bi Crna Gora što skorije mogla postati članica EU”, zaključio je Ader.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније