Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 05. 2021. 16:50 >> 18:05
5

ĐUKANOVIĆ

Branićemo vrijednosti za koje smo se opredijelili

Borba za stabilan ustavni sistem, podjelu vlasti, vladavinu prava i evropski put, vrijednosti su za koje se Crna Gora nepovratno opredijelila i koje će braniti u najboljem interesu građana, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

Đukanović je to kazao tokom sastanka sa ambasadorom Albanije Ridiem Kurtezijem s kojim je razgovarao o prijateljskim odnosima Crne Gore i Albanije i evropskoj perspektivi dvije države i regiona u cjelini.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Đukanović je uz zadovoljstvo inicijativom za razgovor ponovio čestitke na uspješnoj organizaciji nedavno održanih parlamentarnih izbora u toj zemlji i izrazio nadu da će slobodno izražena volja građana Albanije biti osnov za dalji napredak i postizanje ciljeva te zemlje na polju ekonomije i demokratskog razvoja.

Uz ocjenu da su i pred Crnom Gorom i pred Albanijom brojni izazovi, ocijenio je da je najteži još uvijek borba sa pandemijom, iskazajući očekivanje da će nakon zadovoljavajućeg stepena imunizacije stanovništva biti stvoreni uslovi za podsticaj turizma i savladavanje ekonomskih posljedica.

"Istovremeno, pred nama su i izazovi na planu evropeizacije regiona, i izazovi koji ovaj region i Evropa imaju sa uticajem trećih strana čiji su interesi suprotni evropskim", ocijenio je predsjednik.

U tom kontekstu iskazao je uvjerenje da ćemo objektivnim i ažurnim informisanjem NATO, kao članice, uspjeti da privučemo pažnju i zaštitimo region od malignih uticaja, kao i da ćemo uspjeti da animiramo evropske partnere na jaču i ažurniju politiku proširenja.

On je podsjetio da Crna Gora u svim susretima sa evropskim zvaničnicima potencira pitanje što skorijeg početka pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, što će, kako je kazao, biti poruka i na predstojećem sastanku u Briselu na poziv visokog komesara EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja.

Predsjednik je ocijenio da su odnosi dvije države uzorni i prijateljski, bez otvorenih pitanja i uz obavezu obje zemlje da pažljivo njeguju odnose sa manjinskim narodima. Na toj liniji, poručio je da je iskustvo Crne Gore i Albanije rijetko pozitivno i na ponos u pogledu doprinosa manjina razvoju i stabilnosti dvije države. 

"On je iskazao očekivanje da će se nakon skorog formiranja nove vlade u Albaniji, nastaviti sa politikom ukupne stabilnosti, što će biti povod za još intenzivniji dijalog i razvoj odnosa. U kontekstu aktuelnih političkih prilika nakon izbora u našoj zemlji, predsjednik je poručio da su borba za stabilan ustavni sistem, podjelu vlasti, vladavinu prava, demokratije i evropski put, vrijednosti za koje smo se nepovratno opredijelili i koje će braniti u najboljem interesu građana Crne Gore", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Ambasador Kurtezi je uz zahvalnost za prijem, pozdravio pozitivne i bratske odnose Crne Gore i Albanije koji su primjer svima u regionu.

"Uz konstataciju da je od velike važnosti nastaviti jačanje ekonomskih veza, Kurtezi je izrazio otvorenost za nastavak dobre saradnje sa novom izvršnom vlašću na svim nivoima, na temeljima iskustava sa prethodnom vladom koji su rezultirali veoma dobrim odnosima. Istovremeno, izražena je određena zabrinutost vezana za pitanja i najave zakonskih rješenja o državljanstvu i pravu glasa, koja mogu da se odraze na manjinske narode, tako i albanski, kao i određenim izjavama zvaničnika koje, kako je kazao ne pomažu stabilnosti regiona", dodaje se u saopštenju.

Kurtezi je zahvalio predsjedniku za doprinos potpuno ravnopravnom položaju albanskog naroda u Crnoj Gori, što je, kako se navodi u saopštenju, rezultat njegove ideje i vizije, kao i za inicijative kao što su Zakon o nacionalnim simbolima i formiranju opštine Tuzi.

"U tom kontekstu istakao je da je njegova poruka albanskim predstavnicima u Crnoj Gori da moraju da rade na stabilnosti i za dobro Crne Gore, čiji su ponosni građani", dodaje se u saopštenju.

Ambasador Kurtezi je zahvalio Đukanoviću za podršku na planu evropskih integracija, ističući da su uprkos zastojima optimisti, jer ne postoji druga opcija i ne žele da vakuum ispune treće strane, nego EU.

"Uz visoke ocjene za kvalitet turističke ponude Crne Gore i čestitke predsjedniku za viziju u pozicioniranju Crne Gore kao centra elitnog turizma, prenio je veliko interesovanje građana Albanije za dolazak na odmor u našu državu", zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsjednika Đukanovića.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније