Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 05. 2021. 14:01   >>  14:05 4

BOGDANOVIĆ

CG da ostane dosljedna EU cilju

Pristupanje Evropskoj uniji ključni je prioritet svih država regije, a Crna Gora, koja je već ostvarila članstvo u NATO, mora ostati dosljedna tom cilju. To je ocijenio generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović koji je održao online predavanje na državnom Eurasian univerzitetu u Nursultanu, Kazahstan. Kako je saopšteno iz DPS-a, predavanje pod nazivom “Politička situacija na Balkanu” upriličeno je povodom obilježavanja 25 godina postojanja najvećeg univerziteta u kazahstanskoj prijestonici, a Bogdanović je i zvanično proglašen počasnim profesorom Eurasian univeziteta.

" Već od prvog dana nezavisnosti, naša država zauzela je jasan kurs. Kako se nalazimo u bezbjednosno osjetljivom prostoru, naši prioriteti bili su jasni – članstvo u Evropskoj uniji i NATO nijesu imali alternativu. Sa druge strane, jačali smo turizam kao ključnu privrednu granu, ulagali u infrastrukturu i vodili odgovornu dobrosusjedsku politiku, koja je posebno vrednovana na širem političkom planu", istakao je Bogdanović.

Govoreći o situaciji u regiji, istakao je kako je ona danas suočena sa brojnim izazovima, počev od političkih, preko ekonomskih, sve do zdravstvenih. Naglasio je i ulogu Crne Gore tokom prethodnih godina.

"Crna Gora bila je prepoznata kao predvodnik dobrosusjedske politike u regiji. Pritom, jedina smo eks-jugoslovenska država na čijoj teritoriji tokom turbulentnih devedesetih godina nije bilo ratnih sukoba. Ta su dostignuća, uključujući i sve uspjehe na međunarodnom planu, ostvarena zahvaljujući izuzetnoj državnoj politici, koju je predvodila Demokratska partija socijalista", naglasio je on.

Perspektive saradnje dvije države, kako je naglasio Bogdanović, postoje, a jedno od ključnih polja može biti turizam.

"Tokom protekle dvije decenije, Crna Gora bilježila je kontinuiran rast broja turista iz mnogih država sa geografskog istoka. Stoga, vjerujem da u bliskoj budućnosti sa tog aspekta možemo biti jako zanimljivi i posjetiocima iz Kazahstana, naročito ako govorimo o ljetnjoj sezoni", rekao je on.

Bogdanović je rukovodstvu Eurasian univerziteta naročito zahvalio na odluci da mu dodijele zvanje počasnog profesora.

Tokom predavanja, učesnici – među kojima su bili rektor, profesori i studenti Eurasian univerziteta – posebno su se interesovali za perspektive razvoja Crne Gore, pri čemu je više riječi bilo o oblastima poput turizma i drugih grana ekonomije.

Osnovan 1996. godine, Eurasian univerzitet, koji ima 18.000 studenata, danas je vodeća istraživačka akademska institucija u Kazahstanu, a nosi i naziv istoričara, etnologa i antropologa Lea Gumiljeva. U nastojanjima da bude akademska veza dva kontinenta, Eurasian univerzitet danas ima intenzivnu saradnju sa brojnim visokoobrazovnim ustanovama, počev od država Evropske unije, sve do Azije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније