Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 05. 2021. 16:42   >>  05:59 16

ĐUKANOVIĆ

Pojedinačno će vrednovati napredak zemalja

Brdo sastanak potvrdio strateški i politički značaj Zapadnog Balkana za ukupnu stabilnost Evrope, ali i da će proces integracije i dalje voditi računa o napretku koji ostvaruje svaka od zemalja, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je, nakon učešća na samitu, saopštio da je samit došao u pravo vrijeme i da je dobra prilika da se najprije pripremi Slovenija, kao domaćin današnjeg samita, za početak predsjedavanja EU, što će uslijediti u drugom polugođu ove godine. 

"Istovremeno samit je došao uoči sastanka koji ćemo sjutra kao lideri ZB imati s Visokim predstavnikom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku gospodina Borelja. Tokom razgovora sam najprije upoznao sagovornike sa procesima koji se događaju u Crnoj Gori, sa naporaima koje ulažemo da riješimo posledice trajuće pandemije, a istovremeno kako teče proces kohabitacije u Crnoj Gori. Ipak, poenta tokom čitavog razgovora je bila na temi evropeizacije ZB. Ukazao sam da je, nažalost, neaktivnošću ZB taj prostor otvoren za upliv trećih zemalja i njihovih politika koje su nažalost najčešće u nesaglasju sa politikom EU i sa evropskim sistemom vrijednosti. Mislim da je i ta diskusija podstakla da na kraju usvojimo zaključke koje su zaista vrlo angažovani prema EU, koji pokušavaju da animiraju EU na ofanzivniju politiku proširenja", kazao je Đukanović.

Saopštio je i da je predložio da se usvoji zaključak koji bi bio oštro protivljenje idejama oko promjene granica na ZB.

"Nažalost, nije postignut konsenzus oko te ideje, tako da su zaključci ostali bez tog dijela, ali prihvaćen je zaključak koji sam takođe predložio, da potenciramo da to naše zalaganje za proširenje ili za prijem zemalja ZB u EU i dalje počiva striktno na principu regate uvažavajući ono što je individualni napredak svake od zemalja. Bilo je i drugih ideja da se razgovara o ZB kao cjelini. Kao što znamo nijesmo svi u istom stanju, Crna Gora već devetu godinu vodi proces pregovora sa EU, ostvarila je značajan napredak, značajniji od svih drugih zemalja. Naravno, imamo svijest o tome da bi bilo jako važno da čitav region u bliskoj budućnosti postane dio EU. To bi bila najpouzdanija garancija stabilnosti, ekonomskog i demokratskog prosperiteta, ali ne želimo da se odreknemo godina u kojima smo posvećeno radili na reformama i koje su nas dovele do članstva u NATO, i do današnje pozicije u kojoj je Crna Gora jedina zemlja aspirant koja je zatvorila sva pregovaračka poglavlja", rekao je Đukanović.

Poručio je i da je zadovoljan zaključcima, te da vjeruje da može predstavljati dobar prilog u ukupnoj politici prema EU, prema njenim institucijama, prema ključnim zemljama članicama da napuste ovu dugotrajuću poziciju rezervisanosti prema dobrom tempu proširenja.

"Nadam se da mogu biti podsticajni da EU preuzme svoju odgovornu ulogu prema našem regionu i da na taj način zatvorimo mogućnost za penetraciju interesa drugih zemalja, koja nažalost usporava reforme koje moramo da realizujemo i usporava našu evropsku perspektivu", zaključio je Đukanović.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je izjavio da je usvojena zajednička deklaracija u okviru procesa Brdo-Brioni, kojom se Evropska unija poziva da region Zapadnog Balkana vidi kao cjelinu. 

Sastanku, osim Đukanovića, prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjednici Hrvatske, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Kako je ranije saopšteno, ovogodišnji Samit, kojim se obilježava deset godina od uspostavljanja ove zajedničke slovenačko-hrvatske inicijative, potvrda je kontinuirane posvećenosti snaženju regionalne saradnje i evropske integracije.

"Pozivamo EU da region Zapadnog Balkana vidi kao cjelinu, a ne samo kao pojedinačne zemlje sa kojima pregovara", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

On je naveo da je u deklaraciji naglašeno da Brisel na region treba da gleda kao na geopolitičko pitanje.

"To je recipročan proces. EU mora ubrzati proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju ubrzati reforme", dodao je Pahor.

Milanović: Tekst dogovorene deklaracije je kompromis

Milanović je kazao da su dogovorili tekst deklaracije koji je kompromis.

"Neko bi rekao najniži zajednički imenilac, ja kažem kompromis pri kojem je netko od nečega morao odustati", izjavio je Milanović.

On je istakao da je tokom današnjeg sastanka bilo i određenih nesporazuma.

"Recimo da je agenda kosovske predsjednice (Vjose) Osmani bila nešto ambicioznija i da su zbog protivljenja Srbije neki dijelovi morali biti ispušteni. Ja to vidim kao sasvim prihvatljivu cijenu dokumentu koji je dobar", kazao je Milanović.

On je rekao da su Slovenija i Hrvatska tu prije svega da pomognu državama koje su u integracijskom procesu, u fazi u kojoj su oni bili prije 15, 20 godina. Naglasio da je to jedini motiv, da se pomogne državama jer u tome vide i svoj interes.

Dodao je da je postignuto kompromisno, ali jasno rješenje iza kojeg svi stoje, a da će se za godinu dana ponovo vidjeti u Prištini ili Beogradu.

Sastanak lidera održan je u Sloveniji povodom desete godišnjice procesa Brdo-Brioni, a koji je odgođen dva puta zbog pandemije koronavirusa.

Radi se o inicijativa koju je Borut Pahor, nekad slovenski premijer, a danas predsjednik, pokrenuo u saradnji s Hrvatskom 2010, i to s ciljem jačanja međusobnog povjerenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu prema Evropskoj uniji.

"Sastanak lidera će biti prilika da se pošalju zajedničke poruke o potrebi intenziviranja i efikasnije i djelotvornije politike proširenja i geopolitičkoj važnosti integracije Zapadnog Balkana za ukupnu stabilnost Evrope", naveli su ranije iz Kabineta Predsjednika Crne Gore.

TV prilog: Tatjana Perović, RTCG 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније