Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 11. 2013. 12:01 >> 12:07

APEL CDT-A

Država da ne žirira partijama

Centar za demokratsku tranziciju smatra neprihvatljivim predlog amandmana Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na Zakon o finansiranju političkih partija kojim traže da Ministarstvo finansija daje garancije političkim partijama pri zaduživanju i podizanju kredita kod komercijalnih banaka. Osam partija ima dug od ukupno pola milliona eura, od čega većinu čine nevraćeni krediti, saopšteno iz CDT-a.

U CDT-u podsjećaju da političke partije se uglavnom kreditno zadužuju tokom predizbornih kampanja.

Budžetska sredstva koja se opredjeljuju partijama za finansiranje izborne kampanje, prema Zakonu, iznose 0,25 odsto tekućeg planiranog budžeta za godinu za koju se budžet donosi.

"Ovaj iznos je, uopredno gledano, izuzetno visok.  20 odsto raspodjeljuje se u jednakim iznosima podnosiocima izbornih lista, dok raspodjela 80 odsto sredstava zavisi od broja osvojenih mandata, koji partije ne mogu sa sigurnošću odrediti", podsjećaju u CDT-u.

Izvještaj Državne revizorske institucije o porijeklu, visini i utrošenim sredstvima za oktobarske parlamentarne izbore pokazao je da osam partija ima dug od ukupno pola milliona eura, od čega većinu čine nevraćeni krediti koje, suprotno Zakonu, partije otplaćuju sredstvima dobijenim za redovan rad partija.

"Umjesto da u toku mandata rade sa biračima i njihove stavove zastupaju na različitim nivoimadonošenja odluka, partije statiraju u demokratskom procesu, vraćaju dugove, nenamjenski trošeći sredstva koja od poreskih obveznika dobijaju za redovan rad. Partije na ovaj način, zarobljene dugovima, zapostavljaju svoju osnovnu demokratsku funkciju – da predstavljaju građane i nude im mogućnosti političkog izbora", poručuju iz CDT-a.

Navode da ponuđeno zakonsko rješenje otvara prostor za brojne zloupotrebe i izmirivanje dugova partija stavlja na teret građana.

"Pitanje kredita i pozajmica političkih subjekata treba urediti tako da se utvrdi limit do kojeg se partije mogu zadužiti i za koju namjenu, izvor sredstava za povraćaj, kao i rok do kada se dugovanja moraju izmiriti, što je i jedna od preporuka Državne revizorske institucije, ali ne na ovakav način", poručuju iz CDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније