Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 05. 2021. 15:47   >>  15:48 11

ĐUKANOVIĆ-ĐINPING

Spremni za kontakt po pitanju grejs perioda

Crna Gora sa ponosom ističe tradiciju odnosa sa Kinom iz perioda bivše Jugoslavije i želi da kao obnovljena država nastavi da baštini to prijateljstvo. To je poručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je imao telefonski razgovor sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, uz podsjećanje da ove godine obilježavamo 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

 Ističući da sa pažnjom pratimo razvoj događaja u Kini, čestitao je predsjedniku Siju na svim ostvarenim uspjesima i 100-o godišnjici osnivanja Komunističke partije, uz želje za dalji uspjeh u vođenju države, prosperitet Kine i kineskog naroda.

Uz ocjenu da su odnosi dvije zemlje zaista prijateljski, naglasio je da visoko cijeni to što Kina, bez obzira na geografsku udaljenost i razliku u veličini dvije zemlje, poštuje strateški put Crne Gore u okviru evropske i euroatlantske integracije.

Jednako tako, istakao je Đukanović, želimo da nastavimo saradnju sa svojim tradicionlnim partnerima, među njima i Kinom, i očekujemo od drugih da poštuju taj izbor.

On je zahvalio predsjedniku Kine za značajnu pomoć Crnoj Gori u borbi sa pandemijom, kroz brojne donacije, a posebno u vidu 30 hiljada Sinofarm vakcina. Istovremeno, zahvalio je i za kontinuiranu razvojnu pomoć, kroz koju su realizovani brojni projekti i unaprijeđen društveni ambijent u našoj zemlji. Jedna od najznačajnijih je donacija za  rekonstrukciju mosta na rijeci Tari, vrijedna 7,1 milion eura, podsjetio je predsjednik, i za koju je potpisan ugovor o realizaciji.

On je iskazao zadovoljstvo projektima koji su doprinijeli jačanju kulturnih veza između dva naroda, saradnjom akademskih institucija i stipendiranjem naših studenata u Kini.

Uz interes da se ta saradnja nastavi, predsjednik je naglasio važnost kineske podrške inicijativi za otvaranje Centra kreativnih industrija u Crnoj Gori, u okviru mehanizma 17+1, i pozvao mlade kineske diplomate da učestvuju u ovogodišnjoj Ljetnoj školi diplomatije ''Gavro Vuković''. Dvije države imaju saradnju i u oblasti životne sredine, što je potvrđeno i usvojenim Okvirnim dokumentom o saradnji i uspostavljanju Koordinacionog mehanizma sa sjedištem u Podgorici.

Predsjednik je najznačajnijom ocijenio saradnju u oblasti ekonomije, u okviru inicijative Pojas i put i mehanizma 17+1, čiji je Crna Gora aktivni učesnik na najvišem nivou od osnivanja. Zahvaljujući tim inicijativama, naglašava predsjednik, realizujemo najvrijedniji infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, izgradnju prve dionice auto-puta, čiji se završetak očekuje do kraja novembra i uz veoma pozitivno iskustvo saradnje sa CRBC-em i EXIM bankom.

"Uz podsjećanje i na zajedničke projekte rekonstrukcije pruge Beograd-Bar i  vjetroelektrane, šredsjednik je prenio kineskom kolegi zadovoljstvo zbog daljeg velikog interesovanja investitora iz Kine iskazanog tokom konferencije sa privrednicima koja je organizovana u susret Samitu 17+1 u februaru ove godine, a koje je na liniji očekivane intenzivne investicione aktivnosti Crne Gore u post-kovid periodu. Uz očekivano obnavljanje turističkog prometa u narednom periodu, predsjednik je još jednom ponovio prijateljske poruke predsjedniku Siju i pozvao ga da posjeti Crnu Goru prilikom nekog od boravaka u Evropi", piše u saopštenju Predsjedništva. 

Predsjednik NR Kine iskazao je zadovoljstvo prilikom da razgovara sa predsjednikom Đukanovićem, kako je kazao, starim prijateljem kineskog naroda i zahvalio mu za podršku i prijateljske gestove u doba pandemije, kao i na veoma zapaženom učešću na Samitu 17+1, što visoko cijeni, i u kontekstu čega je spreman da ulaže dodatne napore koji će podsticati odnose dvije zemlje.

On je naglasio da bez obzira na promjene na međunarodnoj sceni, Crna Gora i Kina, 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, održavaju visok stepen političkog povjerenja i pružaju podršku po pitanjima od  nacionalnog značaja. To je potvrđeno, kazao je Si i kroz inicijative Pojas i put i mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralno-istočne Evrope 17+1.  Izgradnja auto-puta je ne samo projekat vijeka za Crnu Goru, već pilot projekat inicijative Pojas i put i saradnje Kine i zemalja CIE, kazao je predsjednik Si. On je dodao da državni organi Kine pridaju veliki značaj realizaciji projekta, na liniji dogovora za produženje perioda raspoloživosti sredstava do kraja 2022. godine, što je čvrst garant za nastavak saradnje, i spremnost da dvije zemlje budu u kontaktu po pitanju grejs perioda.

"Predsjednik Si je uvjeren da će projekat biti završen što prije i da će služiti razvoju crnogorskog društva. Kina takođe aktivno odgovara zahtjevima Crne Gore u projektu rekonstrukcije mosta na Tari, u vezi sa kojim predsjednik Si očekuje da se kroz blisku saradnju organa što prije realizuje. Uz podsjećanje na uspješnost projekta izgradnje vjetroelektrane Možura, kineski predsjednik  Si je naveo da izuzetno cijeni pažnju predsjednika Đukanovića prema mogućnostima za dalju saradnju sa kredibilnim kineskim kompanijama. Predsjednik Kine je, takođe, podržao saradnju dvije države u oblasti kulture i najavio mogućnost još većeg broja stipendija za naše studente", dodaju iz Predsjedništva. 

Si je iskazao saglasnost sa Đukanovićem o značaju multilateralne saradnje, naglašavajući koncept izgradnje zajedništva, i ocjenu da je Kina spremna da Crnoj Gori podijeli iskustva za njen dalji razvoj.

Uz zadovoljstvo saradnjom dvije države u borbi sa pandemijom, naglasio je da Kina nedvosmisleno ispunjava svoje obećanje o distribuiranju vakcina kao globalnom javnom  dobru i spremna je za dalju podršku Crnoj Gori u tom segmentu. On je visoko ocijenio učešće Crne Gore u mehanizmu  17+1, kojem je dala snažan doprinos, kao i aktivnu ulogu naše zemlje u zajedničkim projektima očuvanja životne sredine u godini zelenog razvoja.

Kina je spremna da zajedno sa Crnom Gorom neprekidno razvija saradnju, poručio je Si uz prihvatanje poziva da posjeti Crnu Goru u periodu koji obostrano bude odgovarao i istovremeni poziv predsjedniku Đukanoviću da posjeti Peking.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na prijateljskim porukama Crnoj Gori, i potvrdio interes Crne Gore za dalje unapređenje saradnje sa NR Kinom.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније