Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 11. 2013. 12:25 >> 10:03
20

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO

Tri milijarde investicija i nova radna mjesta

Premijer Milo Đukanović danas u parlamentu odgovarao je na pitanja predstavnika poslaničkih klubova. Sjednicu je obilježio verbalni duel poslanika Pozitivne i premijera, nakon čega su poslanici stranke Darka Pajovića napustili parlament. Nakon toga Đukanović se izvinio skupštini i javnosti.

 

Svemu tome prethodilo je pitanje poslanika Pozitivne Crne Gore Mladena Bojanića upućeno premijeru, koje se odnosilo na kredite koje su dobijale firme u kojima je imao vlasnički udio.

Govoreći o tim kreditima, premijer je rekao da je prvi kredit dobio kao građanin.

"Taj kredit sam vratio, napravio profit i platio porez. Šta je tu za ispitivanje", rekao je Đukanović, navodeći da se time bavila i Uprava za sprečavanje pranja novca.

Govoreći o kompaniji Global Montenegro, on je rekao da nije osnivač te kompanije, koja je, kako je rekao, postojala i prije njega.

On je Bojanića pozvao, da ako ima bilo što sporno, podnese krivičnu prijavu kod nadležnog državnog tužioca.

Iz Pozitivne govori nervoza

"Iz svega izvodim zaključak da sam sporan ja, jer bih, zaboga zbog svojih zlodjela u politici, trebao biti uskraćen za pravo da kada nijesam u vlasti da se bavim biznisom. To bi izgleda treba da bude rezervisano samo za vas. E na tu vrstu diskriminacije ne pristajem, jer mislim da nijesam činio zlodjela", poručio je Đukanović.

On je rekao da "iz svega ovoga govori nervoza partije koja gubi izbore i podršku birača" na Cetinju i Nikšiću, odnosno partije koja nije uspjela da uđe u parlament Mojkovca i Petnjice.

"Iz ovog izlaganja govori glas osnivača stranke, dakle predstavnika medijske mafije u Crnoj Gori, koji su osnovali stranku da odbrane svoj kriminal. Dakle, pad tiraža medijske mafije i partije koja je formirana da bi branila medijsku mafiju proizvodi paniku u redovima jednih i drugih", poručio je Đukanović.

Reagujući proceduralno, Dritan Abazović iz Pozitivne je rekao da je prvi i posljednji put da bilo kome iz parlamenta palo na pamet da je rekao kako je ta stranka osnovana da brani interese mafije.

"Medijsku ili bilo kakvu", istakao je Abazović.

Pozitivna napustila sjednicu

Nakon što je predsjedavajući ocijenio da je zloupotrijebljeno pravo na proceduralnu intervenciju Abazovića i prepirke s premijerom ta stranka je napustila parlament.

Đukanović se zbog neprijatne sjednice u parlamentu izvinio kolegama i javnosti, navodeći kako je bio isprovociran "gomilom neistina" iznijetih na njegov račun.

Na pitanje šefa kluba odbornika DPS-a Milutina Simovića koje mjere Vlada sprovodi u politici zapošljavanja, posebno mladih, Đukanović je rekao da to predstavlja jedan od izazova Crne Gore.

"Mladi ostaju u centru politike zapošljavanja", rekao je Đukanović, najavljujući da će investicije u turizmu iznositi oko tri milijarede eura, što će usloviti otvaranje više hiljada novih radnih mjesta.

Premijer je rekao i da Vlada Crne Gore sprovodi niz mjera kako bi se povećao broj zaposlenih, ističući kako je jedna od tih mjera Program stručnog obrazovanja. 

Redovna socijalna davanja i ubuduće

Koje će konkretne mjere Vlada, uoči donošenja Zakona o budžetu za 2014. preduzeti na suzbijanju siromaštva kod socijalno najugroženijih kategorija stanovništva, bilo je pitanje poslanika SNP-a Nevena Gošovića. Đukanović je na to odgovorio: "Briga za socijalno najugroženije je obaveza svake države. U krizi se povećava broj socijalno ugroženih lica i porodica. Briga o socijalno ugroženih kategorija je najosjetljivija kategorija. Tome posvećujemo veliku pažnju".

Premijer je istakao da će i ubuduće biti obezbijeđena redovna isplata socijalnih davanja u Crnoj Gori. Vlada će, kako je najavio, nastaviti da sufinansira stambenu izgradnju za potrebe penzionera.

"Briga o socijalno najugoženijih podrazumijeva odgovornost šire zajednice, počev od porodice i lokalne zajednice", rekao je Đukanović, pozivajući na zajedničko djelovanje svih partnera.

Gošović, međutim, nije bio zadovoljan odgovorom premijera, pa je podsjetio na primanja penzionera i potrošačku korpu u Crnoj Gori. On je rekao da je u skupštinskoj proceduri predlog SNP-a o usklađivanju penzija naredne godine koji podrazumijevaju rast penzija.

"Bilo bi više od nepravde ako bi se ekonomske teškoće društva i dalje rješavale preko leđa najstarije kategorije stanovništva", poručio je Gošović.

Đukanović je, međutim, istakao kako smatra da se Vlada odgovorno odnosila prema tom problemu, ostvarujući rezultate. Premijer je rekao da su rezultati sljedeći: "U toku ste da smo ubrali oko 100 miliona javnih prihoda više nego prošle godine. To govori da je politika konsolidacije javnih prihoda dala rezultate. Mislim da smo uspjeli da uvedemo viši stepen fiskalne discipline. Taj posao mora biti nastavljen, on nije završen".

Malo je prostora za stezanje kaiša

Zadovoljan je, kako je rekao, i pretpostavkama za povećanje proizvodnje, jer je malo prostora za "stezanje kaiša".

On je nije isključio mogućnost "zakidanja" sredstava parlamentu, vladi ili političkim partijama, odnosno gdje god je to potrebno.

"Šta još možemo da uradimo da podstaknemo investitore da otvore radna mjesta. To je odgovor na sva pitanja. Ako tu pronađemo dobre odgovore, a ja sam optimista. Mislim da nam priprema projekata garantuje ubrzan rast u narednom periodu", uvjeren je Đukanović.

Poslanika SDP-a Damira Šehovića zanimalo je koje mjere Vlada planira u cilju rješavanja problema naplate i potraživanja u komercijalnim transakcijama, odnosno nepoštovanja rokova plaćanja, kao i ugovoranja neprimjereno dugih rokova plaćanja.

"Vlada ne smije na sebe uzeti obavezu propisivanja duižine rokova, to mora ostati volja ugovornih strana. Vlada je posvećena unapređenju ukupne finansijske discipline", kazao je između ostalog Đukanović.

On je rekao da je zadatak Vlade da unaprijedi poslovni i ekonomski ambijent, a da se kada je u pitanju prinudna naplata potraživanja, prije svega mora raditi na unapređenju pravosuđa.

Poslanik Pozitivne, Bojanić, pitao je Đukanovića da li će, kada i koje aktivnosti preduzeti Vlada kako bi se uspostavila puna vladavina prava u Crnoj Gori, s obzirom na to da postoji, kako je rekao, određen broj lica lica koja su izuzeta iz sistema.

Jačanje vladavine prava prioritet

Premijer mu je na to odgovorio da je jačanje vladavine prava prioritet ove i svih prethodnih vlada.

“Šta očekujete od sljedećeg izvještaja Evropske komisije po pitanju napretka Crne Gore u periodu poslije jula ove godine”, bilo je pitanje poslanika Hrvatske građanske inicijative Ljerke Dragićević.

Premijer je na to kazao da izvještaj o napretku služi kao orjentir u kojem pravcu Crna Gora treba da se kreće na putu integracija.

Poslanik Bošnjačke stranke pitao je premijer koje projekte Vlada planira da realizuje u sljedećoj godini kako bi se podstakao razvoj nerazvijenih područja i koliko sredstava je planirano budžetom za 2014. godinu za projekte ravnomjernijeg regionalnog razvoja.


 

 

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније